Рупите - една от най-мистичните местности на Балканите

2361 преглеждания

Пътепис на Лилия Ангелова, ученичка в ФСПГ „Васил Левски“, гр. Монтана

От малка много обичам да пътувам, особено в България. Преди няколко години започнах да се интересувам от непознатото и мистиката. Точно в същото време от училище се организираше екскурзия, включваща градовете Благоевград, Сандански, Мелник и Петрич. Нямаше как да пропусна възможността да посетя Петрич и по-специално селото, намиращо се в близост до него - Рупите, защото веднага в съзнанието ми изплува образът на Ванга.

Първият и вторият ден прекарахме в Благоевград, а на третия отседнахме в хотел в Сандански. По програма трябваше четвъртия ден отново да се разхождаме из Сандански, но в последния момент разбрахме, че от утре времето ще се влоши и организаторката прецени, че ще направим малко разместване. За да не изпуснем горещите минерални извори в местността Рупите, трябваше да се подготвим бързо и да потеглим към селото, намиращо се на двайсетина километра. Настана малко суматоха, защото трябваше да си облечем по-прилични дрехи, все пак трябваше да влизаме в храм. Повечето от нас бяхме ентусиазирани и тогава им казах, че съм имала предчувствие, че ще отидем там по-рано от очакваното. Разбира се, никой не ми повярва.

Докато пътувахме горях от такова нетърпение вече да пристигнем, че накрая ме заболя главата. Е, не беше само заради това. „Тихите“ ми съученици също имаха принос, заради какафонията, която създадоха в автобуса. Да не забравяме, че е трудно да се обуздаят осмокласници в началото на лятната ваканция.

Слязох от автобуса със силно главоболие и леко скапано настроение, но щом стъпих в комплекса и поех първата си глътка въздух, всичко се оправи от само себе си и почувствах нещо много странно. Сега си давам сметка, че може би е било спокойствие – пълно спокойствие, което блика наоколо заради енергията на Ванга. Сигурно тя заради това е искала да бъде погребана точно тук, за да може всеки да черпи от свръхестествените й сили. Това място има способността да обуздае по необясним начин постоянните мисли и грижи на всеки човек и да го накара поне за малко да се почувства спокоен и в хармония със себе си и с природата.

Местността се намира в подножието на загасналия вулкан Кожух и затова водата на минералните извори, с които е осеяна, е 75 градуса. Тази вода е целебна. Твърдят, че лекува всякакви болести. Тя е една от причините Рупите да е толкова посещавано място.

Минахме покрай по-голямо езеро, в което плуваха водни костенурки, а след това се натъкнахме и на деца, които бяха приклекнали и само чакаха някоя констенурка да се приближи малко повече и да я хванат с голи ръце. Аз пък само се озъртах да не настъпя някоя змия, защото предварително бях проучила местността и фактът, че в този район има доста змийски видове не ме очарова.

Следващата спирка на нашата обиколка беше къщата на Ванга. Няма българин, който да не е чувал за феномена Ванга и да не знае за нейните необичайни способности. Точно в тази скромна къща са идвали посетители от къде ли не и тя е виждала тяхната съдба. Тя не е ламтяла за богатства, а е била отдадена на мисията си – да използва дарбата си, за да помага на хората. Въпреки че къщата е реставрирана няколко пъти, атмосфера не се е променила. От нея се излъчва енергия, мистика и мистерия, а когато аз прекрачих прага, кожата ми настръхна.

В Чипровци миналото е източник на национално самочувствие

Малко след това отидохме до храма „Света Петка Българска“, който е изграден по заръка на пророчицата. На мен голямо впечатление ми направи нестандартната му архитектура, както и изрисуваните, около входа му, образи на страдащи и измъчени хора. Това са портрети на реални хора, които са идвали тук, за да търсят безценната помощ на Ванга. Влязохме вътре и запалихме свещички, за да се доближим още повече до топлината на това място.

Музеят й също провокира интерес във всички нас, а да не говорим и за големият кръст, който със своите размери, грабна погледите ни още от автобуса.

За някои хора Рупите е поредното място за разнообразие и отдих, но за мен е много повече. Тази местност несъмнено е една от най-мистичните не само в страната ни, но и на Балканите. Посещавала съм много места, но за момента това се е запечатало най-добре в съзнанието ми и е докоснало сърцето ми по необикновен начин. Въпреки това в България има още стотици познати и не чак толкова познати места, които могат да отключат нещо неподозирано във всеки човек.

Материалът е изготвен от Лилия Ангелова, ученичка в ФСПГ „Васил Левски“, гр. Монтана, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин