Седмица в България с испанските ни приятели

1683 преглеждания

Пътепис на Христина Цонкова, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград

Един от плюсовете, които имаше моята гимназия, беше възможността на всеки ученик да стане част от училищни обмени с държави от Европа. Така без много да се замислям се записах за първия обмен на гимназията с държавата Испания и по-точно градче на име Граноиерс, което се намираше близо до Барселона.

22 октомври 2018 година - Денят за равносметка

Очертаваше се дълъг ден изпълнен с много емоции, смях и сълзи. Изминала беше цяла седмица.

Беше рано сутринта и трябваше да отпътуваме за София, за да разгледаме столицата с нашите нови приятели от Испания преди да си кажем довиждане. Да, довиждане, защото щяхме да се видим отново в Испания.

Всички се качихме в автобуса със смесени чувства, които го изпълниха. Докато пътувахме нямаше как да не си поговорим за това, което бяхме преживели дори за толкова кратко време, да попеем и дори да си поплачем, защото не искахме да се разделяме.

Първият ден от обмена премина в училище. Децата станаха част от учебния процес като влизаха в часовете по музика, география, история и литература. Научавайки нови факти за България и българсия език по забавен начин денят мина бързо и неусетно.

На следващия ден ни предстоеше еднодневно пътуване до Рилския манастир и пикник в планината. Не беше първият път, в който посещавах манастира. Въпреки това се чувствах горда, че имаме възможността да им покажем един от културните паметници на България, който е в списъка на ЮНЕСКО. Емоциите, които предава това място на хората, които го посещават според мен е неописуемо.

След като ядохме от най-вкусните мекици и всички преминахме успешно и пречистихме душите си през Свещената дупка на Св. Иван Рилски беше време за пикник в планината. Времето беше благоприятно и ни даде възможност да прекараме още няколко часа сред природата.

Една от вечерите отидохме на типичен български ресторант, а именно на механа. Децата имаха възможност да опитат и да заобичат богатата ни българска кухня. Те бяха впечатлени.

Дойде време за уикенд извън Благоевград. Тъй като някои от моите съученици живееха в Дупница решихме, че в събота ще отидем с влак, за да ги изненадаме и заедно да отидем в парка. Паркът е доста обширен, което ни даде възможност за разходка и спорт. Играхме баскетбол, волейбол, футбол и обиколихме езерото. През цялото време не спирахме да си говорим, да се забавляваме,  да се опознаваме и разбира се запечатвахме всеки един момент със снимки.

Неделята прекарахме в Сандански, а скоро трябваше да се сбогуваме.

Вече бяхме в София. Автобусът ни спря пред храм-паметник „Свети Александър Невски”. Имахме възможност да влезем вътре и да се докоснем отблизо с произведение на изкуството, което правеше София едно по-красиво място. Продължихме обиколката на града пеш минавайки през малките улички покрай различни пазари, артбазари и паметници на културата. Ех, обичах София. Нямаше как да не се разходим по Витошка, спирайки за отдих на пейките пред НДК.

Качихме се обратно в автобуса, потегляйки към летището. Сълзи се стичаха по бузите ни. Раздялата беше неизбежна. Станахме близки за толкова кратко време, че не искахме да се разделяме. Не плачехме само защото бяхме тъжни. Чувствахме се признателни и щастливи, че имахме възможността да бъдем част от едно пътуване, опознавайки малки части от България, българската култура и самите нас.

И днес съм горд, че съм българин!

Материалът е изготвен от Христина Цонкова, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин