Рецепта на седмицата: Тиквички на грил с таханов дресинг и семена от нар

1097 преглеждания

Идеална за лятно меню или чудна гарнитура

Днес ви представяме рецепта, която съчетава вкусове и текстури по впечатляващ начин – леко гриловани тиквички, кремообразен тахан, плодовота свежест на нари и хрупкавост от семената. Идеална за лятно меню или чудна гарнитура!

Време за подготовка: около 10 минути

Време за гриловане: около 8-10 минути

Общо време: около 20 минути

Порции: 4

Необходими продукти:

3-4 средни тиквички, нарязани на ивици (дълго или диагонално)

2 с. л. зехтин

сол и черен пипер на вкус

¼ ч. ч. тахан

сок на 1 лимон

1 скилидка чесън, намачкана

2 с. л. вода (или повече за по-рядка консистенция)

По желание: 1 ч.л. мед или кленов сироп за леко сладко)

семена от 1 зрял нар

2-3 с.л. печени семки (тиквени или кедрови)

пресни листа мента или магданоз

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичките, полейте ги със зехтин, сол и пипер. Загрейте грил тиган или скара на средно-висока температура. Изпечете тиквичките по 3-4 минути от всяка страна, докато получат красиви маркировки и станат леко меки.

В купа или буркан смесете тахана, лимоновия сок, чесъна, водата, солта и пипера. Разбъркайте до кремообразност. Ако искате по-сладък дресинг, добавете мед или кленов сироп.

Разпределете тиквичките върху плато. Полейте с тахановия дресинг и поръсете с нар, семки и пресни подправки.

Съвети и вариации:

Текстурата на дресинга: Прибавете още вода, ако искате по-течен дресинг за заливане.

Аромат: Добавете щипка лют червен пипер или пушен пипер за пикантност.

Вариация: Поднесете върху рукола или бейби спанак за свежа зелена основа.

Съхранение: Грилованите тиквички и дресинга могат да се приготвят предварително и да се съхраняват отделно до 2 дни в хладилник.

Добър апетит! 

*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук