Рецепта на седмицата: Рибена супа с есенни зеленчуци

116 преглеждания

Лесна за приготвяне и идеална за по-хладните дни

Есента носи свежест и уют на трапезата, а тази рибена супа съчетава аромата на прясна риба с топлия вкус на сезонни зеленчуци. Лесна за приготвяне, богата на витамини и идеална за по-хладните дни, тя ще се превърне в любимото ястие на цялото семейство.

Време за подготовка: 15-20 минути

Време за готвене: 25-30 минути

Общо време: около 40-50 минути

Брой порции: 4-6

Необходими продукти:

500 г риба

2 моркова

½ глава целина или 1-2 стръка целина

1 глава лук или 1-2 стръка праз

1 червена чушка

2 картофа (по желание)

2-3 домата или 200-250 г домати от консерва

1-2 скилидки чесън

1,2-1,5 л зеленчуков или рибен бульон/вода

100-150 мл бяло вино (по желание)

няколко стръка пресен девесил или магданоз

сол и черен пипер на вкус

2-3 с. л. зехтин или олио

1-2 с. л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Ако използвате цяло парче риба, почистете я внимателно – премахнете люспите и вътрешностите и изплакнете с вода. Нарежете рибата на подходящи парчета, ако е необходимо. Съхранете главите или костите, при условие че са здрави, тъй като те могат да обогатят аромата на бульона.

В голяма тенджера загрейте зехтин или олио. Нарежете лука или праза и го запържете за кратко, докато омекне и стане леко прозрачен. След това прибавете нарязаните моркови, целина и червена чушка, нарязани на малки кубчета, и запържете за няколко минути, докато зеленчуците омекнат. Добавете чесъна и запържете за около една минута.

Ако желаете, налейте бяло вино и оставете да поври няколко минути, за да се изпари алкохолът и ароматите да се концентрират. След това добавете нарязаните домати – обелени, ако са пресни – и ги оставете леко да се готвят заедно със зеленчуците.

Налейте студена вода или бульон, докато покрие зеленчуците (около 1,2–1,5 литра). Оставете супата да заври, след което намалете котлона на средна степен и оставете да къкри 10-15 минути, докато зеленчуците омекнат.

Прибавете рибата в тенджерата и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Варете още 8-12 минути, в зависимост от дебелината на парчетата риба, като внимавате да не се преварят. Накрая добавете пресен девесил или магданоз за аромат. Подправете с лимонов сок за свежест. Опитайте супата и при необходимост коригирайте солта и пипера. Сервирайте супата гореща, придружена с хрупкав хляб или филия препечен хляб. По желание можете да поръсите с малко зехтин или пресен магданоз. Добър апетит!

Съвети:

За по-богат вкус може първо да сварите костите или главата на рибата в малко вода, след което да прецедите бульона и да добавите зеленчуците.

Ако предпочитате по-гъста супа, част от сварените зеленчуци може да се пасират и върнат обратно в бульона.

За есенно усещане добавете сезонни зеленчуци като тиква, пащърнак или червен пипер.

Внимавайте рибата да не се превари, за да остане сочна и нежна.

*Времето за подготовка и готвене може да варира в зависимост от вашата скорост и опит в кухнята, както и от спецификата на вашите електроуреди.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук