Хижа Вестителят- туризъм и бъдеще за Враца

4022 преглеждания

Анализ на Зорница Цекова, ученичка в СУ „Васил Кънчов“, гр. Враца

Град като Балкана - древен и млад. Девизът на град Враца: градът в който съм израснала и града, който се смята за „забравен от света“. Така поне казват местните, но числата и данните сочат друго. Те показват, че градът започва да става център на туризма и културното развитие. Все по-предпочитани са хотелите и къщите за гости, които стават средства за развитие на туризма, по-популярно става и ходенето във врачанската планина, а един от предпочитаните туристически обекти във Враца е Историческият комплекс - „Вестителят“.

Той е изграден в подножието на Врачанския Балкан. Известен е с Туристическия дом, по-познат на врачани, като „Хижата“, както и паметника на Вестителя на Свободата. До хижата се достига посредством 463 каменни стъпала, както и през обиколните алеи. Хижата е построена през 1926 година с доброволчески труд на врачани, на върха на хълма „Калето“. От върха се открива панорамна гледка на целия град. През годините до наши дни тя е служила за забавления, провеждане на общи събрания на туристическото дружество, за нощувки на туристи и други развлечения. През 2005 година „Хижата“ е почти изпепелена при пожар, възникнал в едно от помещенията, използвано за механа. На 09.11.2006 година сградата е открита отново.

На единия от етажите е открита сладкарница, а на другия е експонирана изложба с фотоси, подредена от БТС и Регионалния исторически музей, разказваща историята на врачанското туристическо движение.

В непосредствена близост до „Хижата“ се намира паметникът на Вестителя на свободата. Всяка неделя се носят звуците на бойна тръба-сигналът на руския войник, казака Патлак, известил освобождението на града. Паметникът е издигнат през 1967 година, като скулпторът му е Владимир Цветков, а архитектът - Стойко Дончев.

В града се реализират и много проекти, свързани с опазването на белоглавия лешояд и привличането на туристи в града. Според официалния сайт на комплекса са реализирани осем проекта. Регистъра на националния статистически институт сочи, че през декември 2019 г. в област Враца са функционирали 25 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. В сравнение с декември 2018 г. общият брой на местата за настаняване (функционирали през периода) се увеличава с 4.2%.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване в областта, регистрирани през декември 2019 г., е 4 525, или с 19.5% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. В сравнение с месец ноември 2019 г. се наблюдава спад на реализираните нощувки с 32.7%, както на тези от български граждани с 31.7%, така и на тези от чужденците - с 39%. По-голямо намаление на нощувките с 33.1% се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди, докато при местата за настаняване с 1 и 2 звезди намалението е с 32.4%. Пренощувалите лица през декември 2019 г. намаляват с 7.7% в сравнение със същия период на 2018 г. От всички пренощували лица 91.6% са българи. Пренощувалите чужденци са 8.4% от всички пренощували лица, като 75.3% от тях са предпочели хотели с 3 звезди и са реализирали средно по 3 нощувки.  Общата заетост на леглата в местата за настаняване през декември 2019 г. е 17.4%, като се наблюдава намаление с 4.2 процентни пункта в сравнение с декември 2018 година. По-висока е заетостта на леглата в хотелите с 3 звезди - 24.8%, докато заетостта на леглата в местата за настаняване с 1 и 2 звезди е 14.1%.Приходите от нощувки през декември 2019 г. достигат 132 585 лв., или със 0.3% повече в сравнение с декември 2018 година. Регистрирано е увеличение в приходите от чужди граждани 6.8%, докато при приходите от български граждани има намаление - с 1.1%. През декември 2019 г. с най-голям дял (68.2%) от общия брой са нощувките на чужденци от страните в Европейският съюз. В сравнение със същия месец на миналата година този дял се увеличава с 11.3 процентни пункта. През декември местата за настаняване в област Враца са посетили гости от 29 държави.

Данни за най-много нощувки направени през 2019 година:

Държава

Брой нощувки

Кипър

90

Турция

60

Руска федерация

57

Данните сочат, че Враца привлича туристи със своята природа и своята културна история. Има потенциал да привлича хора не само от България, но и от целия свят. Природата на Враца е една от причините, хората да идват тук, и да се любуват на забележителностите на града. Туризмът във Враца расте с бавни, но сигурни темпове. Градът започва да става едно от най-популярните места в България, за отдих и почивка на много хора. Всичко, което трябва да се направи е да се обърне малко повече внимание на нещата, които привличат туристите. С годините Враца се пробужда.

Крушунските водопади - красота, вълшебство и още нещо

Материалът е изготвен от Зорница Цекова, ученичка в СУ „Васил Кънчов“, гр. Враца, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Използвани източници: ВрацаИнфо, Национален статистически институт, Териториални статистически бюра (ОСИ Враца), Дирекция на природния парк врачански балкан

Снимки: mapio.net, личен архив

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин