Част от екипа на Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания посети рехабилитационен център Dynamo Саmр в Италия

339 преглеждания

Като част от реализацията на проект BGLD-1.004-0001 „Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания“, изпълняван от Община Костинброд по договор за безвъзмездна финансова помощ № BGLD-1.004-0001-C01, по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. в периода от 09 до 12 юли 2022 г. част от екипа на Възстановителния център посети рехабилитационен център Dynamo Саmр в Италия.

Посещението бе в изпълнение на дейността „Проучване на добри практики и обмяна на опит с рехабилитационни центрове за деца с различни заболявания, включително рак, в Норвегия и Италия“.

При посещението на групата бе предоставена обстойна информация за изграждането, финансирането, поддръжката и цялостното обезпечаване на дейността, материалната база и оборудването за предоставяне на необходимата грижа, занимания и терапевтична дейност.

Асоциацията Dynamo Саmр е основана през 2007 г. от Dynamo Foundation, фондация за рискова филантропия, създадена през 2003 г. по идея на Винченцо Манес, който е нейн председател. Самият лагер  Dynamo Саmр е открит през лятото на 2007 г. и е единствената италианска структура за развлекателна терапия, предназначена да приема деца, чийто живот е компрометиран от болест, чрез игра, спортни дейности и релаксация, забавление и социални отношения в защитена природна среда. Dynamo Саmр е предназначен за деца със сериозни и хронични заболявания, предимно онкохематологични, неврологични и диабет.

Мисията на Dynamo Саmр е да предложи безплатно на тези деца период на почивка и забавление и да допринесе за развитието на доверието в собствените им способности и потенциал. Dynamo Саmр предлага програми, предназначени за цялото семейство, а от 2012 г. и сесии, посветени изцяло на здрави братя и сестри (Sibling саmр) с ясното  съзнание че болестта не засяга само болното дете, а цялото семейство. Работи се  по програми за деца и юноши със заболявания, за братя и сестри деца и тинейджъри и за цели семейства. Участието в лагера дава възможност на потребителите да разговарят с други в подобна ситуация и да изживеят безгрижни моменти далеч от задълженията на ежедневието.

Всички гости се приемат безплатно, през цялата година, за почивки с продължителност максимум 9 дни, организирани в 18 сесии. Потребителите се насочват към лагера главно от болниците в Рим, Генуа, Флоренция и Торино, с които екипът има постоянна връзка. Голяма част от посетителите заявяват и сами желанието си за посещение на лагера, като се записват в листа на чакащите.

В рамките на една година през лагера преминават около 1200 деца. След медицински преглед се осигуряват необходимите медицински и специфични грижи – лекарства, процедури, режим на хранене и почивка, като основен акцент е поставен върху дейностите, адаптирани към възможностите на всяко дете. Фокусирани върху различните видове изкуства и занимания, дейностите имат за цел да доставят удовлетворение на децата от постигнатото и да утвърдят и доразвият вътрешната им убеденост в собствените им сили. Така децата могат да опитат да са актьори, танцьори, радиоводещи, певци, циркови артисти, художници, могат да участват в различни спортни занимания, без значение физическите ограничения, с които живеят. Слоганът на центъра е „право на щастие“.

Всяко дете си тръгва от центъра с професионално изготвен видеоматериал за пребиваването си.

Dynamo Cаmр е построен с европейски средства. В издръжката на центъра  държавата участва чрез преференциални цени на енергоносители. Основните средства се набират чрез фондация, която управлява центъра, чрез набиране на средства от частни дарители, корпорации и фондове, отдаване на сгради под наем, продажба на собствен бранд продукти.

Услугата се предоставя и на деца от други държави – Естония, Беларус, Сърбия, Испания, Ирак, Йордания, Дубай, Мароко.

Изключителната  възможност да се види на място дейността на един вече изграден и функциониращ повече от десетилетие център за предоставяне на сходна по съдържание и предназначение услуга, е от ключово значение за по-нататъшното развитие и утвърждаване на тази иновативна за България и региона социална дейност. При проведените срещи и разговори е установено значително сходство в програмите за работа между Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания и Dynamo Саmр. Като добра практика може да се вземе под внимание изключително голямото разнообразие от дейности, част от които могат да бъдат включени допълнително в програмите за работа. Друга добра практика е това, че се работи и с деца на активно лечение, но това от своя страна изисква задължително 24-часово присъствие на квалифициран медицински персонал. В Dynamo Саmр има много добра организация на работа, като с особена тежест е  дейността на доброволците.

Макар и краткотрайна – само в рамките на три дни – проведената среща е първа, но  съществена стъпка в предстоящото взаимодействие и сътрудничество на средищата за осигуряване на необходимата подкрепа на деца и семейства, натоварени с трудната задача да възстановят здравето и житейските перспективи на децата си.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук