Евелина Димитрова - носещото вдъхновение момиче!

2878 преглеждания

От Принцеса Иванова, ученичка в ПГХЗ „Дмитрий Иванович Менделеев“, гр. Лом

Евелина Димитрова е ученичка в 12. клас в СУ „Христо Ботев“, село Галиче, Врачанско. Родена е на 19 септември, 2001 г. и е от ромски произход. Тя смята, че би могла с примера си да преобърне представата за ромите в България, като покаже, че не е изключение, за да разбие стереотипите на цялата общност. Има за цел да насърчи всички млади хора към любознателност, положителна промяна и борбен дух, защото Евелина вярва, че личният пример е най-важен. Убедена е, че човек сам гради бъдещето си.

Очи, пълни със жизнен блясък, чаровна усмивка и добра душа. Тя е едно слънчево момиче, целеустремено и неподправено, притежаващо способността да променя нагласи и да дарява любов. Тя е скромна, истинска, енергична, добър слушател и млад вдъхновител. В свободното си време обича да чете книги, да танцува народни танци, да гледа филми и да се развива.

Евелина иска да продължи висшето си образование в Софийския университет. Споделя, че ако човек стори дори едно добро дело, то животът му е имал смисъл. Мечтата й е да работи за хората и техните права.

Именно затова става член в Българска общност за либерална демокрация, където последно са изготвили позиция за демокрацията по време на извънредното положение в България.

Евелина се занимава с доброволчество повече от три години и е активна и постоянна в действията си. През 2017 г. започва участието си в Международната награда на херцога на Единбург в България, като постига ниво бронз и продължава развитието си на ниво сребро и до днес, като самата тя става лидер в програмата.

Започва първо с ниво бронз, като дейностите, които си избира са народни танци, българска средновековна история, по която се готви като втори матуритетен предмет за държавните зрелостни изпити, както и организиране на шест доброволчески инициативи. Споделя, че благодарение на наградата на херцога на Единбург става по-уверена и по-подготвена в провеждането на подобни събития, а уменията, които придобива са й много полезни в работата в неправителствените организации, в които членува, желаейки повече хора да се възползват от тази програма. Младото момиче се надява, че когато се обърне назад в края на житейския си път ще види, че е оставила нещо от себе си на този свят.

Следа, караща хората да разберат, че трябва да направят всичко по силите си, за да подобрят ситуацията, в която се намират и да не се страхуват да бъдат приключенци.

Миналата година спечели национален конкурс на Британското посолство, като беше посланик на конференция в Швейцария и директор на БАСП (Българска асоциация за семейно планиране) за един ден. Видя с какви трудности се срещат здравните медиатори на терен и споделя, че те са истинските герои в наши дни.

Тя желае да допринесе за развитието на родното си място и със съмишленици създават Сдружение „Роден двор” в село Галиче през 2018 г.

Миналата година организираха първия в историята на селото фолклорен фестивал и планират това да се превърне в традиция. Откакто сдружението съществува, са организирани над 20 инициативи само за две години като летни кина, урок по родолюбие, първи фолклорен фестивал, залесяване на местност с 2000 дръвчета и първото отбелязване на Йордановден в Галиче, като това се превръща в традиция на селото.

Работи за функционирането и развитието на Ученическия парламент, в който председателства и създава клуб по английски език с помощта на програмата „Able mentor“, в която се записва.

Чрез клуба по английски език, тя цели да сформира група от младежи, отворени за личностно развитие, които да говорят по-свободно езика. Споделя, че в училището й има  много талантливи деца с огромен потенциал, които всъщност са двигателя на парламента.

Доброволец е в Младежка фондация „Арете” от 2017 г. и две години подред е лидер на лагерите за придобиване на лидерски умения „Заедно Напред“ в град Банско, където се запознах с нея.

Първата й доброволческа дейност била посещението на център за деца, лишени от родителска грижа, заедно с доброволци от Галиче и Бяла Слатина. През този период те отделят време на децата и ги изненадват с играчки по случай Бъдни вечер.

А за да запознае учениците от родното си село с МФ „Арете“, провежда информационна кампания заедно с нейни съмишленици.

През 2019 г. с танцовия състав на Галиче се включват в благотворителен концерт, организиран от доброволците на МФ „Арете“ в София по случай даряването на стипендии на трима ученици от ромски произход и споделя, че народните танци са нейна страст.

Евелина се старае да поддържа контакт с всички младежи, които са част от доброволческата мрежа, да ги съветва и мотивира, да им помага по всяко време и самата тя да черпи вдъхновение от тях.

През 2019 г. става част от ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“. Именно тя ме насърчи да участвам в тазгодишното му издание. А за приключението си в конкурса ми сподели, че ще приключа Работилницата с полезни умения, практика и обратни връзки от хората в тази сфера, от които да надграждам своите възможности, защото опитът трябва да се предава, а мечтите да се насърчават.

Тя бе сред 14-те финалисти в Работилницата, а мисията и е да вдъхва кураж на младите хора, за да повярват, че няма невъзможни неща.

„Аз съм НЕобикновен“ е проект, който тя развива заедно с няколко активни младежи, вдъхновили се от поредицата, която започва да пише за Международната награда на херцога на Единбург : „Поредица от истории на обикновени хора, даващи ми необикновено вдъхновение“. Проектът цели да мотивира младото българско общество, като показва добрите примери сред техните връстници, без да бъдат подчинени на стереотипи или граници и се радвам, че тя реши да стартира началото на тази поредица от вдъхновяващи истории с мен. За Евелина всички ние сме уникални, необикновени и нашите истории могат да повлияят на друг човек, на друг живот, именно чрез силата на личния пример.

Винаги е успявала да ме вдъхнови с думите:

„Усмихвай се и знай, че можеш повече, отколкото можеш да си представиш. Нямам търпение да видя как успяваш!“.

„Всичко се свежда до любов във всичките й измерения. Когато обичаш, обичай, без значение какъв е краят, защото животът е миг. Но преди всичко обичай най-много себе си.“.

За нея щастието се крие в малките неща и човек има нужда от хубави хора и положителна енергия.

Е, тя е моят хубав човек! Посланик е на доброто, на равенството и на красивото в живота.

Това момиче е едно прекрасно същество, което заслужава да бъде чуто и е истинска чест, че мога  да я нарека своя приятелка. Винаги ще се гордея с нея и пожелавам на всеки, поне веднъж в живота си да срещне човек като Евелина, защото тя е като хубавото време - слънчево и топли душите ни.

Рибарица - спокойствието, което можеш да срещнеш само в България

Материалът е изготвен от Принцеса Иванова, ученичка в ПГХЗ „Дмитрий Иванович Менделеев“, гр. Лом, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин