Емил Спахийски: „Познанието и опитът са като новината - трябва да излязат навън и да бъдат споделени“

2387 преглеждания

Известният журналист е ментор в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

Журналистът, сценарист и режисьор Емил Спахийски е ментор в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“. В качеството си на наставник, той ще проверява работите на участниците в тазгодишното издание на ученическия конкурс-обучение и ще дава своите напътствия и съвети.

„За първи път замечтах да стана журналист, когато бях ученик в шести клас и завидях на бащата на моя съученичка, че става по обяд. Той беше репортер, разбира се. Сетне ме беше срам да казвам, че това е моя мечта, защото нямах самочувствие. Съвсем наскоро отказаха да ме назначат на работа на много хубава позиция, защото съм бил свръх квалифициран. В средата между тези три събития се спотайва един много интересен път, който нямаше да измина, ако не бяха хората, които наричам свои ментори в живота. От тях се учех, тях копирах, на тях подражавах.

Радвам се, че бях поканен да бъда ментор, защото познанието и опитът са като новината – новина в чекмедже не стои. Трябва да излезе навън и да бъде споделена. Ще се радвам, ако бъда полезен на всеки от вас, дори когато проектът свърши. А дотогава се надявам да направим едно приключение и пътешествие в жанровете на този прекрасен занаят.“, сподели Емил Спахийски специално за участниците в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“.

Емил Спахийски е журналист, сценарист, режисьор. В момента работи като политически наблюдател във в. „Труд“. Носител е на наградите „Паница“ за принос към журналистиката при отразяване на войната в Косово, „Черноризец Храбър“ за публицистика и „Мтел мастърс“. Съавтор (съвместно с Марин Дамянов и Стефан Командарев) на сценария на игралния филм „Съдилището“ (реж. Стефан Командарев), който е лауреат на  голямата награда „Златна роза“ - 2014, Гранд при на фестивала в Индианаполис, САЩ, българско предложение за наградите „Оскар“ и още много награди, включително и за най-добър сценарий на Българската филмова академия. Режисьор е на документалния пълнометражен филм „Икар от Кочериново“ и на късометражния документален филм „Тъгувай само в краен случай“.

Завършил е журналистика в СУ „Климент Охридски“. Учи режисура в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Специализирал е драматургия в НАТФИЗ, EPU в Щадтшлайнинг (Австрия), Московското училище по политически науки. Работил е като репортер и коментатор във вестниците „24 часа“ и „Сега“. Бил е главен редактор на списанията “За мен“, „Егоист“, FHM.

Работил е като сценарист и отговорен редактор в „Сървайвър“ („Експедиция Робинзон“ в Доминиканска република“, „Панама“ и „Камбоджа“), „Африка - звездите сигурно са полудели“ и „Столичани в повече“ (бТВ). Съавтор е на книгата „Моделът на успеха или как да успяваме в България“.

EspressoNews