Емил Спахийски, в-к „Труд“: „Можете да станете всичко, но преди да станете всичко, трябва да напишете нещо“

1716 преглеждания

Журналистът, сценарист и режисьор Емил Спахийски е ментор в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Журналистът, сценарист и режисьор Емил Спахийски е ментор в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“. В качеството си на наставник, за втора поредна година, той ще проверява работите на участниците в тазгодишното издание на ученическия конкурс-обучение и ще дава своите напътствия и съвети.

Специално за участниците в конкурса, Емил Спахийски сподели: „Написаното остава. Нищо друго. Видеото се прецаква след следващата технологична революция, а българските букви оцеляват повече от хиляда години. Можете да станете всичко, но преди да станете всичко трябва да напишете нещо - биография, мотивация, текст, вдъхновяващ текст. А ако искате да оставите нещо след себе си - искрен текст. Не знам дали ще бъда добър ментор. Но знам, че когато ме провокират с честен въпрос, ставам още по-честен. И добронамерен. Искате ли да поговорим, мили мои, за текста - какво искате да напишете сега, днес. Какво ви вълнува и аз ще се опитам да ви поведа напред“.

Емил Спахийски е журналист, сценарист, режисьор. В момента работи като политически наблюдател във в. „Труд“. Носител е на наградите „Паница“ за принос към журналистиката при отразяване на войната в Косово, „Черноризец Храбър“ за публицистика и „Мтел мастърс“. Съавтор (съвместно с Марин Дамянов и Стефан Командарев) на сценария на игралния филм „Съдилището“ (реж. Стефан Командарев), който е лауреат на  голямата награда „Златна роза“ - 2014, Гранд при на фестивала в Индианаполис, САЩ, българско предложение за наградите „Оскар“ и още много награди, включително и за най-добър сценарий на Българската филмова академия. Режисьор е на документалния пълнометражен филм „Икар от Кочериново“ и на късометражния документален филм „Тъгувай само в краен случай“.

Завършил е журналистика в СУ „Климент Охридски“. Учи режисура в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Специализирал е драматургия в НАТФИЗ, EPU в Щадтшлайнинг (Австрия), Московското училище по политически науки. Работил е като репортер и коментатор във вестниците „24 часа“ и „Сега“. Бил е главен редактор на списанията „За мен“, „Егоист“, FHM.

Работил е като сценарист и отговорен редактор в „Сървайвър“ („Експедиция Робинзон“ в Доминиканска република“, „Панама“ и „Камбоджа“), „Африка - звездите сигурно са полудели“ и „Столичани в повече“ (бТВ). Съавтор е на книгата „Моделът на успеха или как да успяваме в България“.

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин