Първият български олимпийски медалист - добричлията Борис Георгиев - Моката

3334 преглеждания

От Васил Василев, ученик в ЧПГТП „Райко Цончев“, гр. Добрич

Чудили ли сте се кой е първият българин, спечелил олимпийски медал? Кой за пръв път прославя страната ни на Олимпийските игри? Кой за първи път размахва гордо българския трибагреник на почетната стълбица?

Годината е 1952. Мястото - Хелзинки, Финландия. А събитието - летните олимпийски игри. България изпраща 63 участници в осем спорта. Тогава на боксовия ринг излиза Добричлия. С главно Д. Тогава излиза Борис Георгиев Николов с прякор Моката. Той печели първия медал за страната ни от олимпийски игри - от боксовия турнир в категория до 75 кг. Губи на полуфинал с дисквалификация в трети рунд от Флойд Патерсън, който само няколко години по-късно става двукратен Световен шампион за професионалисти в тежка категория.

Борис Георгиев Николов е роден на 6 март през далечната 1929 г. в град Базаргик, Румъния (днес Добрич, България). Средното си образование завършва в Мъжката гимназия в същия град (днес ХГ „Св. св. Кирил и Методий“), а висшето си във ВИФ „Георги Димитров“, гр. София, където е удостоен с награда за отличен успех. Прозвището си Моката получава през тийнейджърските си години. Работил е в кафене и гостите на заведението постоянно му викали: „Дай една Мока, дай една Мока“. 

Започва да се занимава с бокс през 1945 г., когато е едва на 16-годишен. Седем години по-късно печели нашия първи бронзов медал на олимпийските игри. Девизът му винаги е бил: „В усърдните тренировки се коват победите“. Работи в армията над 30 години, а в началото на 90-те години е треньор в Добрич.

През годините усилен труд, Моката изгражда една блестяща кариера. Изиграл е 289 мача, от които 54 са международни. Участник е в три европейски първенства - във Варшава (1953 г.), в Западен Берлин през (1955 г.), в Прага през (1957 г.) и в Олимпийските игри в Хелзинки (1952 г.) и в Мелбърн (1956 г.).

Георгиев има честта да носи олимпийския огън по пътя му към Москва за игрите през 1980 г. и към Атина за игрите през 2004 г. Удостоен е със сребърната огърлица на Международния олимпийски комитет през 1987 г. , с названието „Почетен гражданин“ на родния си град Добрич през 1996, а 14 г. по-късно и с ордена „Стара планина“ първа степен от тогавашния Президент на Република България - Георги Първанов.

Чрез успеха на Борис Георгиев, България дава началото на редица постижения в олимпийските игри. Той е пример за това как невъзможното става възможно. Познати споделят, че винаги е говорил с голяма любов за родния си край Добруджа. Патриотизмът и силната му връзка с България държат силния му дух и воля през годините. При всяка среща с наследниците си в бокса той не пропуска да ги призове да дадат всичко от себе си в името на това да прославят България. На 27 януари 2017 г. е починал внезапно в дома си на 87-годишна възраст.

Поклон пред паметта му!

Заразени без вирус

Материалът е изготвен от Васил Василев, ученик в ЧПГТП „Райко Цончев“, гр. Добрич, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Снимка: mma.bg

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин