„Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Веганна (рецепта)

10347 преглеждания

Кулинарната инфлуенсърка разкрива тайните на веган десертите

Бохо магьосницата на веган кухнята – звездата от MastefChef Анна Стойкова, позната още като Веганна – се завръща с луксозното подаръчно издание на „Любими бохо десерти“, за да ни разкрие тайните на здравословните и полезни сладки изкушения.

Популярната кулинарна инфлуенсърка с над 54 хиляди последователи в Instagram и създателка на бранда Veganna ни предлага 70 идеи за вкусни, здравословни десерти, за които и най-големият скептик не би заподозрял, че са изцяло веган.

С много вълнение, отдаденост към храната и старание да ни подтикне на бъдем най-добрата версия на самите себе си, Анна Стойкова създава изчерпателен и  полезен наръчник, в който са поместени най-важните тънкости и трикове на веган кухнята.

Подходяща както за тепърва прохождащи кулинари, така и за опитни майстор-сладкари, „Любими бохо десерти“ ще ви предложи идеи за сладкиши без печене, закуски, понички и бисквитки; тартове, торти и кексове.

Освен изкушаващи рецепти, придружени с великолепни фотографии от самата Анна – които не бива да бъдат разглеждани на гладно – в „Любими бохо десерти“ ще откриете и полезна информация за: Различните видове подсладители; Идеи, с които да замените глутена и животинските продукти; Продуктите, с които да заредите кухнята и така винаги да имате готовност за някой бърз веган десерт; Суперхраните, с които да зареждате тялото си.

Заредена с присъщия оптимизъм и ентусиазъм на Веганна, „Любими бохо десерти“ има за цел да ви докаже, че „здравословно“ и „вкусно“ не са две взаимоизключващи се понятия; да ви вдъхнови да забравите за вредните пакетирани лакомства и да ви предизвика да запретнете ръкави и да опитате нещо различно, апетитно и добро за тялото си – без никакво чувство за вина.

Книгата е интегрирана с приложението Veganna, за да можете да се насладите на най-добрите веган десерти навсякъде и по всяко време през удобството на телефона си.

„Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Веганна

За какво е тази книга. Защо десерти?

Любовта ми към десертите

В предишната си книга „Здравословно, вкусно, БОХО с Анна“ ви споделих подробно моята история по пътя към промяната и обясних как от дете с наднормено тегло направих плавен и така нужен преход към осъзнат възрастен, който се интересува от здравословния начин на живот, обича здравословната храна и се стреми да зарежда тялото си именно с такава. Като заклет любител на сладкото, имащ способността да оцелее единствено на шоколад, ако трябва да избере една храна, която да яде до края на живота си, нямаше как да не се науча да хапвам любимите десерти по правилния начин. Както, разбира се, и да създам тази втора книга, посветена изцяло на най-голямата ми страст – сладките изкушения, но в здравословен вариант!

Но да се върнем малко по-назад във времето, когато тепърва започвах да готвя през студентските години. Истината е, че кулинарната ми страст бе разпалена именно от първите ми опити в приготвянето на най-различни сладкиши. Бях ги виждала по телевизията от кулинарни предавания, които обичахме да гледаме с мама и татко у дома. Имах и записани в тефтера от почти всяко посещение при баба, която карах да ми диктува рецептите си за тиквеник или ябълков сладкиш с по-малко захар. Освен това най-любимото ми време с мама беше в кухнята, когато заедно с нея сглобявахме торти, разбърквахме най-различни кремове (от тази част най-любимо ми беше, когато мама ми разрешаваше да оближа останалия по стените на купата крем с нетърпеливо пръстче всеки път), пълнехме с помощта на пош любимите на по-голямата ми сестра еклери със сладкарски крем или правехме сочно и ароматно тирамису за татко. Нали знаете, обикновено има два типа хора – такива, които обичат солена закуска, и такива, които не могат да си представят различна от сладка. Е, срам ме е да си призная по колко френски палачинки изяждах в неделните утрини. Събуждах се от аромата им и ги взимах още парещи, току-що излезли от тигана в ръцете на мама, и ги намазвах с боровинково сладко. Беше най-любимото ми нещо!

Сладкишите винаги са ми се получавали от първия път и без грешка. Може би това ме е карало да се чувствам още по-уверена в способностите си и да продължавам да творя в кухнята. Разбира се, и съветите на мама винаги са ми били от огромна помощ, така че тя има важна роля в развиването на тази моя страст. Благодаря ти, мамо! Когато учех в София, имах привилегията да живея в няколко квартири, всичките с достатъчно оборудвани кухни. Обожавах да пробвам някоя нова рецепта и да поканя гости, за да споделя с тях прясно изпечените бисквитки или кекс. Носех и на колегите от почасовата си работа в кутии редовно, за да ги почерпя. А да правя торти за празници, най-вече рождени дни или Нова Година и да ги сервирам на гостите си, ми беше и все още ми е любимо и до ден днешен.

О, да… връзката ми с десертите е наистина силна и просто нямаше как да я прекъсна, когато започнах да взимам осъзнати избори за храната, която исках да давам на тялото си занапред. Ето защо след години опит, граден върху многобройни експерименти в кухнята, опитване на най-различни комбинации и тестване на здравословни съставки, които да заместят „вредните“, за които ще поговорим в следващия раздел, стигнах до ниво, в което мога да задоволя не просто моя милост, но и най-изтънчените вкусове. В тази книга съм събрала най-успешните си десерти и сладки изкушения, които са здравословни, но никой няма да повярва, защото изобщо нямат вкус на такива! Навярно все още има хора, които са убедени, че здравословното не е вкусно, та тук съм, за да докажа точно обратното. С рецептите, които съм подбрала с много любов в тази книга, искам да ви вдъхновя да забравите за пакетираните лакомства и тежките десерти с редица изкуствени съставки. Вместо това да запретнете ръкави и да опитате нещо различно, никак трудоемко или отнемащо време, но същевременно изненадващо вкусно и добро за тялото ви. Не е ли прекрасно да знаете точно какви съставки използвате, да вложите цялата си любов и старание, за да се насладите на всяка хапка без никакво чувство за вина? Тази книга е за вас.

ЧИЙЗКЕЙКЪТ, КОЙТО МИ ОСИГУРИ МЯСТО В „МАСТЪРШЕФ“

15 минути и 3-4 часа във фризера

12 порции

Без глутен, без соя

Това е рецептата за най-любимия десерт на моето семейство, който ми спечели мястото в кулинарното предаване „Мастършеф“ преди няколко години. Това е произведение, с което се гордея и чиято рецепта разработих и споделих за рекламна кампания с ядки в Инстаграм. Една година по-късно реших да подобря рецептата и да се впусна в това приключение именно с нея! Благодарна съм безкрайно на любимия мъж, който не спираше да ме убеждава, че именно това е моят специалитет „запазена марка“, който ще ми осигури мястото в предаването. Послушах го и не съжалявам и за миг! А сега с удоволствие го споделям с вас и се надявам, че ще му дадете шанс :)

чийзкейк

Съставки:

За основата

120 г обезкостени фурми

100 г макадамия

50 г бразилски орех (или още макадамия)

100 г кокосови стърготини

щипка морска сол

За чийзкрема

350 г сурово кашу, накиснато предварително поне за 2 часа

170 г кленов сироп

70 г разтопено кокосово масло

220 г пълномаслено кокосово мляко от кен, само твърдата част

сокът от ½ лимон

½ ч. л. ванилов екстракт

щипка морска сол

За карамеления слой

150 г пълномаслено кокосово мляко от кен, само твърдата част

100 г кленов сироп

щипка морска сол⁣

1 ч. л. ванилов екстракт

1 ч. л. рожков (за цвят по желание)

Начин на приготвяне:

Поставете всички компоненти за основата в блендер или кухненски робот и разбийте до получаването на почти еднородна лепкава смес. Спирайте от време на време, ако е необходимо, за да обирате от стените, и продължавайте, докато е готово.

Получения блат разстелете на дъното на форма за торта с диаметър 20 см, като притискате леко с пръсти. Приберете във фризера, докато приготвяте крема.

Поставете всички съставки за крема в блендер или кухненски робот и разбийте до пълно хомогенизиране и получаване на гладък крем.

Изсипете крема върху вече стегналата основа, загладете леко повърхността с помощта на шпатула и приберете във фризера поне за 3 часа.

В купа разбъркайте всички съставки за карамеления слой с помощта на телена бъркалка до получаване на еднородна смес. Прехвърлете я във формата върху втория слой, декорирайте с допълнително ядки макадамия по желание и приберете отново във фризера да стегне за още около час.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук