Александра Александрова засне Неделишкия манастир в своя 360 градусов видеорепортаж

3148 преглеждания

Репортажът е заснет по неин сценарий

В рамките на събитието „Добрият пример на запад от София“ ще бъде представен самостоятелният 360 градусов репортаж на Александра Александрова, заснет по неин сценарий. Александра е ученичка в СУ „Христо Ботев”, град Драгоман и посланик на общината от във второто издание на „Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България“. Тя и още петима участници в ученическия проект на Еспресо Медия“ спечелиха правото да заснемат 360 видеореортажи по свой сценарий. Това са класиралите се на първите три места - Симеон Симеонов от Годеч, Ивайло Ивайлов от Божурище, Валерия Петкова от Своге, както и Александра Александроа - посланик на община Драгоман, Ния Кръстева - посланик на община Сливница и Ива Ненова - посланик на община Костинброд. Наградата им бе предоставена от партньора на проекта 360 Creative Bulgaria.

За да представи община Драгоман, Александра избра да заснеме храм ,,Атанасий Александрийски" или т. нар. Неделишки манастир.

Неделишкият манастир "Св. Атанасий Александрийски" е разположен северно от село Дреатин и на 10 км западно от Драгоман. Манастирът е основан през XVI век, трикратно разрушаван и възстановяван. През XIX век е бил най-големият манастир в Драгоманския край. В средата на XIX век в манастира е открито първото килийно, а впоследствие класно училище за региона, запазено като такова до средата на ХХ век, когато е построена прогимназията в село Габер. Манастирът е обявен за паметник на културата.

360 градусовите видеорепортажи от общините, заснети по сценарий на учениците, участници в „Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България“ ще бъдат представени в рамките на второто издание на събитието "Добрият пример на запад от София”, което ще се проведе на 24.10.2017 г. от 16:00 ч. в шоурума на „Ситроен“ в град Божурище.

EspressoNews