България на 3-ти март в очите на едно момиче в девети клас

3344 преглеждания

България. Една думичка с толкова много история, носеща в себе си. Държава, която единствена в света граничи със свои бивши територии. Родина на много герои, отдали се за свободата й. Всички ние- това е България!

        И ето сега сме тук върху земята, която през вековете е била напоявана с кръв в името на народа. Много хора избират да поемат по чуждия път и да забравят за миналото. Българите сме народ, който има такава история, каквато може би за някого ще се стори невъзможна. Създадена през 681 година от хан Аспарух, превзета от византийците през 1018 година, поробена два пъти от Османската империя, България продължава да съществува и славно да носи своята история.

Ние имаме всичко, което можеш да си пожелаеш. Планина, море, житни класове, розова долина, национална кухня, фолклор и хиляди обичаи, на които всички се възхищават. Всичко това, и не само, се простира на наша територия. Често пъти си задаваме въпроса - Какво е да си българин? За мен това е титла, както за някои титлата е крал. Всичките герои, които са пролели кръвта си, за да ни има нас днес, са основата на тази титла. За някой може и да не е така, но скрито в себе си всеки носи българското. Не можем да бъдем други - това сме ние българите.

Днес е трети март! Една велика дата не само за България, но и за целия свят. Преди 139 години България се е освободила от турско робство, което е траело пет века. И въпреки това тя продължава да съществува и да гради история, като държавата, която не се отказа от това да бъде независима и призната за такава. Благодарение на нас самите България е това, което е и ще бъде.

В моите очи България е райско кътче за всеки. Дори и чужденецът, стъпил върху земите ни, помирисвайки аромата на ухайните рози, разбира, че е на българска територия. Харесвам всичко тук. Чувството, че живея в малък град, заобиколен от планини, по които са минавали едни от най- достойните българи, ме кара да се чувствам горда от факта, че съм българка. И да това е факт. Ние сме или не сме. Няма как да кажем, че сме други. Просто го носим в себе си. Борбеното чувство за справедливост, останало още от предците ни.

А сега се замислете, когато обвинявате народа за грешни постъпки къде бяхте вие в този момент. И ако не стигнете до отговор, следващият път просто покажете кои сме ние и какво можем да постигнем в името на Отечеството си!

 

Материалът е изготвен от Христина Манолова, ученичка в 9 клас, в Професионална гимназия „Велизар Пеев”, гр. Своге за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaАвтомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

 

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

 

Медийни партньори

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс