Мездра отбеляза Трети март

2089 преглеждания

Мездра отбеляза Трети март

За Националният празник и отбелязването му в Мездра разказва Владимира Христова, ученичка в 11 клас в СУ "Христо Ботев" град Враца. "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

Днес  отбелязваме 140 години от Освобождението на родината ни. Прекланяме се пред героизма и саможертвата на героите, благодарение, на които днес сме свободни! На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. Минали са 140 години оттогава, сега сме свободни, а единствената опасност, която ни грози е да забравим историята си. Да забравим героизма на дедите ни, да забравим, че сме българи…

Студената съботна сутрин на Трети март в град Мездра бе стоплена от звука на тематичната за празника патриотична музика и оживлението на жителите на градчето, изпълнени с гордост и родолюбие. Официалното отбелязване започна в 9:30 ч. с издигането на трибагреника и изслушването на химна на Република България.

Кметът на община Мездра, инж. Генади Събков, поздрави гражданите по повод годишнината, след което площада в центъра на града бе огласен от гласа на Борислава Стоименова, която изпя „Песен за България” в съпровод на танца „Здравец” от възпитаниците  на ЦПЛР-Мездра, а опълченския дух бе съживен от ученици на СОУ „Иван Вазов”- град Мездра, наставлявани от командващият гвардейския ритуал Евгени Кучков.

Тържеството продължи с рецитал на тематични стихотворения на деца от Центъра за подкрепа за личностно развитие и бе закрито от мъжка вокална група „Калето”, която изпълни няколко патриотични песни, на които публиката, включваща малки и големи, стари и млади, възторжено пригласяше.

Последва шествие до паметника на загиналите за свободата на България - Св.Георги Победоносец, където бяха поднесени венци в знак на почит и признателност към героите.

В 10:00 ч. се проведе и поредния 16-ти Републикански  шосеен пробег „Трети март”, в който бягаха над 200 атлети на възраст от 5 до над 30 години, а честването на празника завърши с церемонията по награждаването на победителите.

След церемонията инж. Генади Събков - кмет на община Мездра, господин Иван Братинов, общински съветник и малкият Калин, който е едва на четири години. Ето какво споделиха те, специално за читателите на EspressoNews:

Какво за Вас е Трети март, не за Вас като кмет, а за Вас като човек и българин?

Г-н Събков: Светъл празник, велик ден за самочувствието на нас – българите. Без този ден и ако не беше той, нямаше да имаме тази свобода, която имаме днес. Поклон пред българските революционери и опълчение. Трети март е ден на благодарност към тези, дали живота си за свободата на отечеството. Времето ражда своите герои. Виждайки героизма на нашите деди, смятам, че мъката, която са изпитали и робството, което са преживели, са ги направили силни, смели и жертвоготовни.

Гордеете ли се, че сте българин?

Г-н Събков: Гордея се и имам самочувствие на човек, който е наследник на горди и храбри хора. Бог е избрал за нас най-хубавото място на земята, трябва да можем да го ценим, да му се радваме и да го пазим!

Какво за Вас е Трети март?

Г-н Братинов: Трети март е истински национален празник, който ме изпълва с най-искрени и дълбоки патриотични чувства, с вдъхновение и с преклонение пред делото на нашите герои, пред саможертвата им в името на отечеството и народа.

Какво празнуваме днес?

Kaлин: Ами... Трети март!

Гордееш ли се, че си роден тук, в България?

Калин:  Да!

А на колко си годинки си?

Калин: На четири!

Малкият Калин направи Трети март още по-специален. Той е доказателство, че българският род и националната ни памет няма да бъдат загубени, докато продължаваме да помним, пазим и обичаме България и героите ѝ.

Материалът е изготвен от Владимира Христова, ученичка в 11 клас в СУ "Христо Ботев" град Враца, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.