Позитивните емоции могат да спасят света!

1139 преглеждания

Коментар на Петя Тодорова, ученичка в СУ „Св. Климент Охридски“, с. Зверино, общ. Мездра

Вече изминаха седмици откакто за последен път излязохме навън с приятели или ядохме храна от някоя сергия. Определено липсват и семейните събирания и когато на вратата ни почука един голям празник, а именно Възкресение Христово, липсата се усеща още по-силно. 

Всеки един от нас ежеминутно бива засипан с негативи новини, които предизвикват паника, тревожност и едва ли някой може да запази доброто си настроение за  празника. Точно поради тази причина смятам, че не е  необходимо и аз да давам негативен коментар относно ситуацията в момента.

В новините слушаме за убийства, катастрофи, драмата „София брекзит“, но едва ли се спомена за всички инициативи, които учители, възрастни и деца организираха, за да направят Вашия и нашия Великден по-пъстър. 

Например децата от Средно училище „Свети Климент Охридски“, с. Зверино направиха видео с положителни послания към българите. Състоя се и виртуално боядисване на великденски яйца по инициатива на храм „Въздвижение на Св. Кръст Господен“, гр. София. В Благоевград, Пазарджик и много населени места и тази година бяха направени украси достойни за награда, които обаче не бихме могли да видим в новините.

Да, никой не желае да прекара празниците затворен у дома и далече от семейството си, но така или иначе това е ситуация, която не можем да променим. Ние сами ще решим дали да останем приковани в негативната информация, която избожда очите ни или ще се концентрираме в положителните инициативи, ще се забавляваме със видеа на хора, които танцуват на балконите си, ще прекараме време с децата, сестрите, братята или родителите си, ще научим нови думи на чужд език или ще се научим да месим козунаци. 

Смятам, че тормозът, на който сме подложени, до голяма степен ще бъде премахнат, ако тук и сега натиснем голямото копче и изключим новините. Защо ли?

Защото хората се депресират  от  натоварващите новини, а ако си позволим да видим  някак по-различно нещата ще можем да се обърнем към детето си, да го разсмеем, да го нацапаме с първото великденско яйце, да се съберем за една игра на „Не се сърди човече“, а нататък всичко ще се подреди. Силно вярвам, че ако бъдем положително настроени и отлепим за миг поглед от шарения екран, ще видим колко бързо ще отмине всичко и колко по-пъстър е света около нас. Останете позитивни!

Да полетиш до края на света

Материалът е изготвен от Петя Тодорова, ученичка в СУ „Св. Климент Охридски“, с. Зверино, общ. Мездра, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин