Нашият избор и нашето бъдеще

733 преглеждания

Коментар на Преслава Георгиева, ученичка в СУ „Иван Вазов“, гр. Мездра

Избори! За пореден път те вече са факт. Резултатите донесоха надеждата за промяна, провокираха много въпроси, но в крайна сметка показаха, че българите са готови за ново начало и могат да го извоюват. Този път младите хора в България и извън нея заложиха на оптимизма, като отхвърлиха статуквото и гласуваха доверие на хора, необвързани досега с политиката.

Години наред българинът преотстъпваше на друг отговорността да взема решения вместо него и да се „грижи“ за живота му. Това е белег на робско мислене. В стремежа си да бъдем свободни, дадохме правото на друг да определя нашия живот. Краят на това робство ще дойде тогава, когато се осъзнаем, когато се отърсим от духовното мъртвило и не позволяваме да ни отнемат свободата.

Ако се вгледаме в отминали политически сюжети, ще открием, че българинът твърде често гласува доверие на неподходящи управляващи, които все обещават да го „избавят“ от предходните. След това на сцената се появяват нови „народни закрилници“, но и те бързо забравят народа си. А след това този народ не забравя да ги замени с други.

Според литературоведа проф. Иван Станков общественият отпор трябва да се фокусира не към отделната личност, а към явлението, към модела. „Вместо да пометем кърджалиите, ние сменяме Инджетата“ и „…на всеки четири години си избираме по някое Индже, за да ни закриля от собствената ни свобода“.

За мен тези избори са първи в живота. И аз искам да видя промяна в държавата. Гласувах за едно по-добро утре. Защото вчера вече е в историята; днес е времето, което ни е избрало да градим желаното утре.

Ще бъда щастлива и ще смятам, че наистина съм изпълнила гражданския си дълг, ако, в резултат от моя избор, България се сдобие с по-прозрачна политика и по-отговорни политици. Сигурна съм, че нашето гражданско общество може по-често да влиза в ролята си на колектив спрямо политиците в периодите между изборите. И се надявам, че всеки, който делегира доверието си на някои политик, няма да забравя, че отговорността за този избор винаги е лична и винаги е споделена между избрания и избирателя.

Оптимизмът движи света напред, а поводите за него са навсякъде около нас. Не бива миналото да ни пречи да се развиваме, не бива да се страхуваме от новото и неизвестното. Ние, младите хора, сме бъдещето на България и от нас зависи дали ще позволим някой да ни принуди да я напуснем, или ще продължим да търсим и намираме щастието си тук.

Снимка: pixabay.com

Материалът е изготвен от Преслава Георгиева, ученичка в СУ „Иван Вазов“, гр. Мездра, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук