Минало и настояще - поводи за гордост и размисъл

3438 преглеждания

Есе на Никол Методиева, ученичка в СУ „Васил Левски“ гр. Елин Пелин

Историята е наука, която ни снабдява с частици информация. Чрез нея научаваме повече за миналото си и съответно това е един от факторите, спомагащи за израстването на човек като личност и духовно му обогатяване. В българската история има множество събития и личности, които пробуждат различни емоции у всеки човек, когато чуе за тях.

На първо място трябва да се отбележи, че българският народ е имал своите възходи и падения в исторически план. Примери за такива моменти са Симеоновия златен век и периода, през който българските земи падат под османско владичество. Въпреки това първо славните моменти изкачат в ума на повечето хора, когато се сетят за родината: “От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език...”.

През последните години постоянно се наблюдават различни реакции от страна на хората, когато се заговори за нацията или държавата. Едни гордо заявяват, че са българи, докато други потъват в земята от срам. Няма начин човек да не е виждал хора и от двата типа. Вторият вид едва ли ги е срам от миналото или от предците им, а по-скоро от сегашната репутация на България в останалите страни. Може би те виждат единствено икономичестана изостаналост на държавата и липсата на реализация за голяма част от народа в нея.

В днешни дни миграцията е доста мащабен феномен. С глобализацията рискът от заличаване на малки култури се увеличава. Поради тази причина е изключително важно за българските емигранти да запазят спомена за родината, независимо от това в кое кътче на земята са се озовали. Истина е и обаче, че носталгията по родното място винаги наделява у човек. Нужно е да се съхрани любовта към родината. Не периодите на падения са тези, които трябва да сломяват човек духом, а напротив - именно те са направили народа по-силен и единен. Ако историята избледнее от умовете на хората, това ще доведе до пагубния край на българската нация, защото „народ без минало е народ без бъдеще“. Чрез знанията, които историята предоставя на човек, той самият се самоусъвършенства. Всеки се учи от грешките на предците си и по този начин се опитва да бъде най-добрата версия на себе си.

Миналото на българския народ допринася за самочувствието на човек. Нужно е споменът за родината да се съхрани във всеки един от нас въпреки всичко ставащо в държавата.  Винаги има изход от каквато и да е на пръв поглед пагубна ситуация.

Материалът е изготвен от Никол Методиева, ученичка в СУ „Васил Левски“ гр. Елин Пелин, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин