Миналото е една частица

1331 преглеждания

Есе на Петя Медарова, ученичка в СУ „Саво Ц. Савов“, гр. Пирдоп

Всичко около нас е плод на миналото. Миналото е важна част от човека. То гради самочувствието, то създава спомени, то сбъдва мечти, създава живот както и отнема. Създава държави и нации, но така лесно може и да ги заличи от лицето на Земята.

Миналото е основата на човечеството на него се изгражда бъдещето. То може да е за всеки човек нещо различно, като източник на национално самочувствие или съвременна мода. Ние хората избираме от коя страна ще сме. Някои от нас, може да намерят златната среда.

В много случаи миналото, подтиква цели народи към промяна за бъдещето. Точно такъв народ сме ние българите. Ние искаме нашата свобода. Човек не е ли свободен, то той е самотен и изтощен. Българите сме дали всичко за националността си, ние сме тези които не чрез еволюция, а чрез революция сме се освободили от пет вековните ни окови. Това са тежки окови. Освен, че са тежки ние сме били принудени да бъдем с тях цели 500 години. Изглежда страшно това число и доста голямо, точно за това аз съм избрала моят източник за миналото да е националното самочувствие. Аз детето, искам споменът за миналото да е за славните и български юнаци, дали живота си за нас  хората, които сме сега ние - в бъдещето. Без миналото и без събитията в него, които са се случили, можеше всичко да е различно, можеше да не знаем кой е Левски, Ботев, Бенковски и още много други хора, дали ценните си животи за нас хората.

Думите на Оскар Уайлд „Цялата прелест на миналото е, че е минало” ме напрягат. Да може, да се съглася с него до някаква степен , но ние като народ борил се за свободата си не трябва да се стреми да забравя миналото си. В случаи, като неприятни лични  спомени на даден човек, тези думи на Уайлд са перфектни. Хората от страната на миналото, които го възприемат като източник на мода може да ги вдъхнови този цитат. Модата се връща от миналото, но това означава, че чрез този цитат, дадената модна тенденция може да се забрави за секунди. Модата е нещо голямо, което мени своето мнение всяка година. Вместо да се измисли нещо нова, просто се взима от миналото и се актуализира като обикновена игра. Не ми харесва идеята, минали неща да се превръщат в тенденции.

Аз искам да чувам гласа на моето минало за националното самочувствие много повече от гласа на съвременната мода. Едното се намира в сърцата ни, а другото е свързано с материални неща и то под формата на дрехи и аксесоари. Миналото е с нас в нашите сърца и в дрехите, които носим. Аз живея сега, но всичко красиво и запомнящо се е останало някъде там във времето в един отдавна минал момент. Всичко красиво, тъжно и пълноценно е заспало един непробуден и вечен сън.

Материалът е изготвен от Петя Медарова, ученичка в СУ „Саво Ц. Савов“, гр. Пирдоп, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Снимка: Община Антон, Фейсбук

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин