Монтана - градът, с хилядолетна история

1099 преглеждания

Анализ на Калина Кръстева, ученичка в ПГПЧЕ „Петър Богдан“, гр. Монтана

Монтана - географският център на Северозападна България, през последното десетилетие се превръща в атрактивна дестинация. Това е свързано с усилията на местната власт и културните институции за развитието на разнообразни туристически продукти и дейности - възстановяване на паметници на културата, обновяване на музейни експозиции, организацията на фестивали и други интересни културни събития.

Някои от предимствата на Монтана, които определено  стимулират положителния имидж и доброто име на града и са предпоставка за развитие, са природните дадености в околността, също културните забележителности и многото дейности, които превръщат Монтана в град с бъдеще.

Съхранената природа и язовир „Огоста“, новият парк „Сините езера“ са места за отдих и хоби туризъм, но Община Монтана има богато културно-историческо наследство. На нейна територия има повече от 600 обявени паметници на културата от национално и местно значение. Потенциалът на града е значителен заради археологическото наследство, най-вече от античността и богатата история.

Емблематична по отношение културно-историческото наследство е реновираната по европейски проекти Антична крепост от времето на Римската империя. Също от тази епоха е каменната книга на древна Монтана, събрана в Лапидариума. Постоянната експозиция на Регионалния исторически музей и Художествената галерия „Кирил Петров“ са привлекателни за туристите.

В къщата-музей „Христо Михайлов“ (Михайловата къща) е подредена етнографската експозиция, която представя градския и селски бит от края на деветнадесети и началото на двадесети век. Международните фестивали, освен че правят интересен животът на жителите на Монтана, привличат туристи. Монтана е домакин на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“, на Международния фолклорен фестивал, посветен на празника на града Свети Дух, на рок фестивала „Изкуството е ...“, в който наред с български рок банди са участвали и фронтмени на световноизвестни групи като Джо Лин Търнър, Джони Джоели, Рони Ромеро. Тук се провеждат и конкурса за млади таланти „Напеви от Северозапада“, както и фестивала на танцовите клубове „Монт фест“. Стотиците участници във всяко от тези събития и гостите, които идват на тях, стимулират местния бизнес в сферата на търговията, хотелиерството, ресторантьорството, транспорта. Но най-важното е, че те допринасят за позитивния имидж на Монтана. Всички тези гости посещават и забележителностите и споделят своите добри впечатления с мнозина. Това допринася за преодоляване на негативния публичен образ на този край като най-бедният и затънтен регион на Европейския съюз.

Фактът, че градът се намира на първокласен път Е79 Видин – Враца – София – Видин, е предпоставка бързо и комфортно да се пътува до Монтана. Близостта до сръбската граница и построяването на Дунав мост 2 при Видин улеснява и достъпа на чуждестранни туристи. Това е благоприятно и за развитието на фирмите туроператори, но все още те организират само екскурзии за гурме туристи до близкия Пирот или Ниш, както и за посещение на забележителности в Крайова. Няма туристически поток в обратна посока. Според мнозина, градът няма с какво да ги изненада.

Кратките разстояния между градовете в Област Монтана са предпоставка за създаване на туристически пакети, в които да се включат и обекти от Вършец, Берковица, Лом, Чипровци, Георги Дамяново. В тях има забележителности с религиозен, исторически и културен характер. Тук откриваме едни от най-интересните и пълни с чудеса и тайнства манастири и църкви - Клисурският манастир „Св. св. Кирил и Методий“, Лопушанският манастир „Св. Йоан Предтеча“, Чипровският манастир „Св. Иван Рилски“, манастирът „Света Троица“, Добридолският манастир „Света Троица“, Брусарският манастир „Св. Архангел Михаил“. Списъкът може да бъде още по-дълъг и изчерпателен. Освен с тези стари и отлично поддържани манастири, Област Монтана може да се похвали и с многобройни църкви, които представляват интерес за туристите. Ще спомена новопостроения храм „Свети Дух“ в Монтана - достолепен и впечатляващ.

Културните съкровища, открити в района на Монтана, са представени и от историческите музеи: Монтана, Лом, Берковица, Чипровци. Галериите с колекции от творби на класици и съвременни художници привличат ценителите на изобразителното изкуство. В Берковица е къщата музей на Иван Вазов, който е бил мирови съдя в тогавашния околийски център. В града под връх Ком, който е идеално място за ски, се намира и Етнографският музей, представящ - типичните за занаяти за този район -грънчарство, производство на коприна и др. В града се провежда и Международен фестивал на детското изкуство „Лачени обувки“, както и Международен фолклорен фестивал „Ашиклар пее и танцува“.

Всички тези предимства, които представих накратко, оказват позитивно влияние върху бъдещето на града и успешното му развитие, защото могат създават работни места и да носят приходи, т.е. да повишават стандарта на жизнено равнище. Тенденциите се променят с мощна скорост и непрекъснато стимулират нови и нови неща, подобряващи живота на местната общност.

Община Монтана е прекрасно място за живот, което предоставя спокойствие, зеленина и чист въздух, уреден транспорт, модерни училища и приветливи детски градини, търговски и административни обекти и всичко необходимо за нуждите на хората. За да може общината да расте и процъфтява все повече, е необходимо да се използва пълноценно и потенциала на културно-историческото наследство. Направени са сериозни стъпки в това отношение и е нужно да се продължи уверено в тази посока. Това може да подобри благосъстоянието на този край.

Снимка: Уикипедия

Материалът е изготвен от Калина Кръстева, ученичка в ПГПЧЕ „Петър Богдан“, гр. Монтана, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин