Инж. Алекси Кесяков, кмет на община Челопеч „Мога да гарантирам само едно - няма да загубя ентусиазъм да работя за развитието на Челопеч“

4355 преглеждания

Интервю на Аня Кесякова, ученичка в ЧПГЧО „Челопеч”, с. Челопеч

От 16 години, Алекси Кесяков  е кмет на Челопеч - най-малката по площ община в България и една от 9-те, която се състои само от едно населено място. Удостоен с престижното отличие „Кмет на годината за мандат 2015-2019“ в категория „Инвестиции и работни места“ за малки общини под 20 000 души население и през изминалите вече четири години няколко пъти бе обявяван за Кмет на месеца и Кмет за 2018 г. от портала на българските общини - kmeta.bg.

Градите изцяло нов облик на община Челопеч - от типично миньорско селище Челопеч се превърна във фестивален център на Софийска област. Как го постигнахте?

Община Челопеч винаги е била миньорско селище, но за всички, които не са запознати с историята на миньорските селища ще кажем, че малко или много те са добре, докато не бъдат изчерпани полезните изкопаеми и почти винаги след, като залежите бъдат изчерпани тези селища изчезват. Не мога да си позволя Челопеч да бъде поредното селище с такава съдба, затова търся възможности и алтернативи, които да ни измъкнат от тази участ. Проектът ни за превръщането на Челопеч в туристическа дестинация е един от многото в тази насока, но не е единствен. С ръководството на общината работим и в насока за привличане на външни инвеститори, които да създадат алтернативен бизнес и да разкрият нови работни места. Последният проект, който също смятам, че ще бъде успешен е реализацията на Челопеч, като първото „Startup селище“ в Европа.

Вие сте кмет на Община Челопеч вече пети мандат. А как беше в началото и какво Ви мотивира да се кандидатирате? Очаквания и реалност.

Както всяко начало и моето, като кмет беше трудно. Не само, защото не знаех в какво се състоят моите задължения, а и защото самата община беше в незавидно финансово, инфраструктрурно и социално състояние. Причината да се кандидатирам беше друга, по това време бях синдикален лидер в рудник „Челопеч“ и борбата беше трудна. За да успея в борбата си с тогавашното ръководство на рудника и да защита интересите на членовете на синдиката, „компетентни в политиката“ хора ме посъветваха да се кандидатирам за общински съветник, като по този начин ще имам допълнителна сила. И така 2003 г. на 11 ноември, само на 33 години, бях избран за кмет, въпреки, че не това беше моята цел и без да знам какво ме очаква.

Какво се промени в развитието на селото по време на Вашето управление?

Много неща се промениха и се надявам те да са в правилната посока - реших проблема с водоподаването на питейни нужди, като осигурихме постоянност и повишихме качеството й. Реализирахме редица  инфраструктурни и други проекти и с не малка доза гордост, мога да заявя, че Челопеч стана едно чисто, зелено и подредено населено място.

Какво е Вашето мото като кмет и остана ли то същото?

Научен съм така, че когато ми се възложи работа гледам да я свърша както трябва, успея ли се чувствам лично удовлетворен и това ме изпълва с гордост и ентусиазъм да продължа напред.

Можете ли да ни разкажете някоя интересна история, която сте запомнил от работата Ви като кмет? Нещо интересно, нещо което Ви е ядосало ?

Такива истории със сигурност има доста. Преди да заема тази длъжност хората не разчитаха на помощ от страна на общината и кмета. Промених това, като показах, че кметската институция е обществена и е за това да помага на жителите на общината. В един даден момент хората започнаха да ме търсят за решение на всеки техен проблем. Сещам се за една интересна история. До мен достигна оплакване от една възрастна госпожа, че през отминалата нощ от двора на къщата й е откраднат материал за производство на домашна ракия. Жената беше много разстроена и след като направихме нужното разследване се установи, че материала е откраднат от други две нейни съседки, които са на доста зряла възраст. Важно е да се отбележи, че участниците в тази история бяха съответно на 76 г. пострадалата, а другите две на по 69 г. и 72 г. Те вече бяха използвали материала по предназначение. Друга история, за която се сещам, се случи по същото време. Решихме с екипа ми да озеленим центъра и във всички кашпи насадихме теменужки, при което след два дни те изчезнаха. Екипът ми каза, че били по къщите на хората, но решихме, че няма да правим проблем и продължихме да садим теменужки, които продължаваха да изчезват. И така, в един даден момент напълнихме къщите на хората с цветя и те спряха да ги взимат от центъра. Решихме да поставим и кошчета за боклук, съответно след известно време те изчезнаха. Разбрахме, че хората са си ги прибрали за да ги използват за саксии или кофи за вода.

Преизбирането Ви с над 90% показва доверие от страна на избирателите, което от своя страна предполага и повишаване на очакванията им към кметската институция във Ваше лице. Как оправдавате доверието на своите съграждани и печелите пореден пети мандат?

Според мен този висок резултат е в следствие не на очакванията на избирателите, а на постигнатите резултати от работата ми до този момент. В рамките на четири мандата аз съм показал как работя като кмет. Мога да гарантирам само едно - няма да загубя ентусиазъм да работя за развитието на Челопеч и няма да намаля критериите си за качество или енергията, която влагам, за да го постигна.

Можете ли все пак да изброите, няколко от социалните проекти, които сте създали специално за възрастните хора в община Челопеч?

Имаме пенсионерския клуб, който общината създаде и там за всички пенсионери, консумацията е безплатна. Организираме безплатни екскурзии, за сега в границите на България, за абсолютно всички пенсионери - жители на общината, като за всички пенсионери-инвалиди, които са възпрепятствани да участват се осигуряват безплатни купони за храна на цената на екскурзията за един човек. Също така общината се ангажира с организиране на посещения на културни мероприятия, като кина и театри, с осигурен транспорт и безплатни билети.

Това е една малка, но представителна част от социалната програма на общината, насочена към своите жители, като не на последно място трябва да споменем и това, че за цялото население на община Челопеч са осигурени безплатни медицински прегледи от различни специалисти.

Мога да заявя, че съм постигнал ниво на социални услуги, което да позволи на всички възрастни жители на общината да усетят не само на думи, че тяхната възраст е „златна“.

По какъв начин използвате природните богатства на общината? Предпоставка ли са те за успешното й развитие?

Общината е разположена в южните части на Стара планина и по-точно в буферната зона на Централен балкан, това е една възможност, която ни позволява да се възползваме от природните дадености и същевременно да осъществим по-облекчения режим на реализация на инфраструктурни проекти, които реално са недопустими в същинската част на природния парк.

Тъй като историята на Челопеч, като миньорско селище датира още от времето на траките възлагаме големи надежди на разработването и на представянето на много и различни исторически артефакти, които се намират в цялата територия на общината. Не сме новатори, но въпреки това смятаме, че общински язовир „Качулка“ е идеална дестинация за риболовен туризъм от което все още има нужда, а и пазара не е наситен от такива атракциони.

Хижа „Мургана“,която е собственост на общината, е все по атрактивна за туристи и с все по-голяма посещаемост, както и няколкото изградени туристически еко-пътеки водещи до различни и интересни природни забележителности, като местностите „Червени камък“, „Фрън кая“, „Лендик“ и др., които предлагат на туристите, дошли в общината, изключителни и незабравими преживявания. В етап на реализация е проекта за конен туризъм, а с клуб „Свободно измерение“ развиваме успешен въздушен спорт с делтапланери, като през летните месеци се предлагат на всички желаещи тандемни скокове с делтапланерно крило. Освен в насока туризъм, в етап на развитие е и индустриален проект за изграждане на възобновяеми енерго - източници (ВЕИ), това е възможно, тъй като по билото на Стара планина в района на връх „Мургана“ има целогодишен, постоянен вятър със скорост гарантираща икономическа ефективност. Широко известно е наличието на залежи от полезни природни изкопаеми, които се добиват от канадската фирма Дънди Прешъс метълс „Челопеч“, като дебело ще подчертая, че Челопеч се слави с името „Златното село на България„.

Болезнена тема е обезлюдяването на българското село. Мислите ли, че Община Челопеч може да бъде пример за точно обратното? 

Убеден съм, че Челопеч може да демонстрира модел, който да е успешен за всяко малко населено място от дълбоката провинция на България по отношение на привличането и запазването на младите хора.

С какво мотивирате младите хора да останат в Челопеч?

Това е един от най-големите ми проблеми, с който продължавам да се боря и не смятам, че все още съм го решил. Въпреки това, имаме много инициативи, с които се опитваме да задържим и привлечем млади хора да живеят в Челопеч. В основата на стратегията ни е целта да разберем, какви са изискванията на младите и за какво биха се съгласили да останат или да живеят в селото ни. На първо време стигнахме до извода, че за всяко младо семейство едни от най-важните условия са гарантирано добре платена работа, добра социална и образователна система и спокойствие гарантирано от липсата на криминални и противообществени прояви. В това отношение съм убеден, че общината е постигнала много, като е осигурила перфектни условия в детската градина, включително и плувен басейн в нея, високо качество на образование в основното училище и гимназията ЧПГЧО „ Челопеч“, но и висококачествена система за видеонаблюдение, която обхваща повече от 80% от общината.

Смятате ли, че успяхте да изградите пълноценно гражданско общество в Челопеч и имате ли още очаквания от Вашите съграждани?

Това е най-голямата ми гордост, въпреки че все още има много какво да се желае и постига. Челопечани могат да обяснят на всеки, каква е разликата между демокрация и анархия, защото докато все още голяма част от българското общество поддържа анархията оправдавайки се, че това е демокрация в Челопеч се знае, че за да има демокрация всеки член на обществото ни трябва освен права, че има и задължения.

Как виждате бъдещото развитие на Челопеч? Визията Ви за общината и региона? Конкретни приоритети и проекти?

Един от най-ярките примери за успех в тази насока е голямата популярност на организираните от общината събития, привличайки голям поток от туристи и зрители, като по този начин успяваме да реализираме потенциала на местните природни забележителности. Паралелно с това изграждаме прецизна система за разпределение и предназначение на площите, така че да гарантираме успешна реализация на инвестиционни проекти, както в сферата на промишлеността, така и в селското стопанство, животновъдството, а в бъдеще и на леката промишленост.

Иван Кесяков, който откри и спаси златото на България

Материалът е изготвен от Аня Кесякова, ученичка в ЧПГЧО „Челопеч”, с. Челопеч, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин