Доброто се случва, по-силно от всякога с фондация „Гален Темелков“

3707 преглеждания

Интервю на Васил Василев, ученик в ЧПГТП „Райко Цончев“, гр. Добрич

От началото на месец май съм доброволец в новосформираната Фондация „Гален Темелков“. Това е независима, доброволна организация с нестопанска цел за осъществяване на дейности в обществена полза. Фондацията е създадена в памет на Гален Темелков - едно талантливо и амбициозно момче, носещо пламъка за един по-добър свят, загубило живота си в пътен инцидент. Но един пътен инцидент не е краят! По-силни от всякога, ние - младите хора, ще продължим делото на Гален и заедно ще сътворим идеалите му.

Избрах да съм част от Фондацията, защото видях лъча светлина за един по-добър свят. Видях мотивирани хора, готови да направят всичко в името на доброто и безкрайната сила на подкрепата, която всеки един от тях разпръскваше. Повече от благодарен съм, че станах част от тази движеща сила.

Разговарях с Марина Персенг, основател на фондацията и майка на Гален.

Разкажете ни за създаването на Фондация Гален Темелков. Откъде тръгна идеята и кой постави началото й?

На 12 март 2020 година, щест дни, преди да изпълни двадесетата си година, моят син - Гален Темелков, написа последното изречение от земната си биография и се отправи към звездите. Пътен инцидент, който беляза със своята внезапност света около неговото семейство и приятели. 40 дни по-късно, когато според традициите на вярата ни, духът му окончателно се освободи от тленните си окови, неговите приятели, онези, в които беше оставил огнената диря на една немомчешка вярност, лоялност, доблест и откритост, застанаха до мен и казаха: „Ще извървим нашият Път, заедно с него! Ще изживеем нашият живот, заедно с него! Ще сътворим биография, вместо него!

И така, на 20-ти април 2020 година се роди фондация, на името на сина ми - Гален Темелков. А, любимата му фраза - Ad Astra Per Aspera (Към звездите през тръните), стана слоган на Фондацията.

Какви са основните й цели?

Създателите на фондацията са момчета и момичета на по 20-30 години. Умни, честни и чисти млади хора, обединени от желание и готовност да дават подкрепа, път и смисъл на свои връстници, деца и техните семейства. Готови са да инвестират времето си, знанието и енергията си и да покажат на света, че доброто се случва. Готови са да надвият смъртта и да оставят синът ми в живота, превръщайки го в Идея! А светлите идеи и дела, колкото и да не ни се вярва на нас, обръгнатите от живота възрастни, съществуват.

Ако има сила, която да бъде равна на Божията, е тази на майката, изгубила единственото си дете. Аз съм една от многото... И както вярвах и подкрепях моето дете в земния му живот, така ще подкрепям до последния си дъх и мисъл, всяка инициатива на Фондацията. Защото вярвам в децата ни! Защото знам, че те са по-добри от нас! И ако ние счупихме света си, в тях е силата и вярата да го поправят!

Кой беше за приятелите си Гален Темелков? 

Призванието на Гален беше медицината. Много често повтаряше една фраза от любим наш филм: „Спасяването на един човешки живот е спасение на целия свят“Чертаеше бъдещето си единствено в посока на лекарската мисия и всеки ден като студент по медицина в Медицински университет - Варна, закрепяше крилата и вярата му. Но не само това обединени толкова хора под идеята на фондацията. Гален е носител на онази светлина,  която води към смислено битие. С харизмата на личността си, с рицарския си дух, с безкрайната си честност и откритост, с лоялността и верността към принципите и приятелствата си. Казваше ми често: „Моите приятели са също мое семейство!“. Сега, те са моето семейство! Виждам енергията и светлината около тях. Когато ние сме на път да се пречупим пред смъртта, децата ни, показват в дух и дело, че смърт няма и възкресяват. Както възкресяват сина ми...  И оттук нататък,  една идея с името на сина ми - Гален Темелков, ще твори бъдност, смисъл и вяра и ще свидетелства за живота. Защото светът има нужда от идеали, от ясни и чисти каузи! От откритост, лоялност и вяра!

Със сигурност след интервюто ще има хора, които биха искали да се включат като доброволци в организацията. Как и с кого трябва да се свържат?

Фондацията има своята страница в социалните мрежи, а съвсем скоро ще стартира и нейния сайт. Всички контакти са открити и всеки, който се припознае в нашите идеи и дейност е добре дошъл. Конкретните цели, задачи и проекти ще бъдат споделяни публично с всеки един доброволец. Това място ще бъде дом за всички, които искат и могат безсребърно да правят добро.

Светът има нужда от идеали, от ясни и чисти каузи! От откритост, лоялност и вяра!

Първият български олимпийски медалист - добричлията Борис Георгиев - Моката

Материалът е изготвен от Васил Василев, ученик в ЧПГТП „Райко Цончев“, гр. Добрич, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин