Венета Пачева, директор на СУ „Христо Ботев“, с. Галиче: „Бъдещето, е в ръцете на младите хора“

2755 преглеждания

Интервю на Цветослав Детелинов, ученик в СУ „Христо Ботев”, с. Галиче

Представям ви Венета Пачева, директор на училището в с. Галиче и един истински родолюбец, който прави и невъзможното, за да могат децата в селото да ходят в клас и да се учат. Разговаряхме с нея за мотивацията и усилията, които е влагала през годините.

Какво Ви накара да станете директор?

Тази длъжност не я избрах сама. Първо бях учител 25 години в СУ „Христо Ботев“, а след това общинското ръководство ми предложи длъжността директор, защото видяха в мое лице достоен човек. Знаех, че няма да ми бъде лесно, но тъй като аз обичам село Галиче и хората от селото реших да започна. Така успях за 12 години да направя един прекрасен колектив, едно чудесно училище от първи до дванадесети клас.

Какви качества трябва да притежаваш, за да бъдеш един добър директор?

Като директор на училище всеки ден има, своите предизвикателства. Необходимо е да притежаваш търпение да даваш всичко от себе си да си обединител и да взимаш трудни решения.

Длъжността никак не е лесна. Кои са добрите и лошите страни според вас?

Има много положителни неща в професията. Най-важното за мен е да съм покрай децата, защото в техните сърца, очи и игри се вижда невинността и чистотата на този свят. В тях откривам извора и черпя от него любов, надежда и упование. Лошите страни са, че аз лишавам моето семейство, моите деца от  присъствието си. От сутрин до вечер съм заета, а понякога и в почивните дни също работя. Но след като избрах да стана директор това за мен стана не просто работа, а кауза.

Като учител и директор с голям стаж, какво мислите за дистанционното обучение, чрез което се наложи учениците да завършат тази учебна година? 

Смятам, че това е бъдещето развитие на младото поколение. Не случайно ни, беше изпратено това предизвикателство. Дистанционното обучение ми харесва! Нашето училище бързо се активизира. Учители и ученици се справят много добре и нямат трудности с онлайн обучението. Единственият недостатък, че я няма социалната връзка на децата с техните приятели, учители.

Разкажете за Вашето детство и за каква професия мечтаехте?

Моето детство, както и на повечето деца, беше прекрасно! Играех с връстниците си, живеехме в един по-различен свят, в който царуваха веселието и игрите!  Моите  родители бяха грижовни и получавах всичко, което исках. От дете мечтаех да стана учителка и моята мечта се  сбъдна. Вече 37 години вграждам, своето сърце в училището, защото обичам децата и те ми дават младостта и енергията. На тях дължа всичко хубаво, което ми се случва.

Какво беше Галиче, когато бяхте малка и с какво Ви спечели да останете тук?

Галиче беше едно хубаво, многолюдно село. Спомням си как всяка сутрин  наблюдавах, докато отивах на училище как тръгваха около десет автобуса за град Бяла Слатина, град Козлодуй и град Мизия за Целозния завод с работници, които вечер се прибираха. Едно китно българско село с много трудолюбиви и задружни хора. От различни етноси, но живееха и се трудеха заедно. С какво ме спечели Галиче - любовта към моето семейство и към моя роден дом. Искам да запазя, своите корени и да остана в родното си село.

Какви са Вашите съвети ако, някой реши да остане и да се реализира в Галиче?

Винаги приветствам младежите, които решават да останат в село Галиче, защото те крепят селото. Училището също крепи едно село. За жалост в Галиче не остават много млади хора, а би било добре те да са тук, за да се захванат с ръководството и с инфраструктурата. Ние вече отиваме към пенсиониране и трябва да предадем нашият опит и да запазим всичко постигнато. Галиче е село с традиции и бъдеще, а бъдещето е в ръцете на младите хора!

Пенка Микинска - първата жена кмет на село Галиче

Материалът е изготвен от Цветослав Детелинов, ученик в СУ „Христо Ботев”, с. Галиче, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Снимка: Личен архив на Венета Пачева

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин