Новата книга с рецепти на Йоли носи магията на празниците (рецепти)

1255 преглеждания

„Празнични рецепти“ е новата книга на известната кулинарна блогърка и авторка на книгите „Вкусно с Йоли“ и „Сладки ноти“

Йоланта Делибозова, позната също като Йоли, е едно от най-обичаните и усмихнати лица на родната кулинарна сцена. Нейната най-голяма страст са виолончелото и музиката, но любовта ѝ към изкуството се премества и в кухнята, където красивите ѝ рецепти вдъхновяват хиляди хора онлайн. Йоли е авторка на един от най-известните кулинарни блогове в България и е единствената българка със собствено предаване в 24 Kitchen

Точно навреме за да ни подготви за наближаващите коледни празници на книжния пазар се появява книгата „Празнични рецепти“ (ИК „Сиела“), в която авторката на  „Вкусно с Йоли“ и „Сладки ноти“ се завръща с нова колекция от апетитни предложения за празнични ястия. Изданието излиза с прекрасното оформление и корица на художника Дамян Дамянов, а впечатляващите фотографии, които съпровождат и допълват всяка една рецепта, са дело на самата Йоли.

В „Празнични рецепти“ са поместени над 100 идеи за вкусни, полезни и интересни ястия, които са подходящи за трапезата на някои от най-големите български празници като Бъдни вечер, Коледа, Великден, а също и за други поводи - например Свети Валентин или партита. 

В селекцията си Йоли е подбрала както добре познати ястия, които задължително присъстват във всяко празнично меню, така и алтернативни рецепти, които разпалват въображението и освежават кулинарните умения. От традиционна питка за Бъдни вечер до интригуваща рецепта за джин-сьомга с краставица и хрян, всяко едно от ястията на Йоли е поднесено с много вдъхновение и отдаденост. 

Защото храната, също както празниците, е любов. Тя е силата, която създава дом и събира най-близките хора на една трапеза. Именно тази любов, заедно с цялата си страст към кулинарията, влага Йоли в „Празнични рецепти“. Тя насърчава всеки да се потопи в радостта от готвенето, да експериментира с нови вкусове, форми и съчетания и с щипка любов да превърне храната си в изкуство. 

Из „Празнични рецепти“ от Йоланта Делибозова-Йоли

Храната е живот. Храната е дом и споделяне. Храната е силата, която сближава семейството, приятелите, малките, големите, различните, своите. Около трапезата с любимите си хора най-топло се докосваме до уюта, най-бързо викаме усмивките, най-лесно усещаме сладостта на това да сме заедно. Около трапезата витаят най-малките щастия - да поговорим, да се посмеем, да си помълчим, да се погледаме. Около трапезата ни навестяват и най-големите - да се посъветваме, да скроим планове, да получим разбиране, да се обичаме.

А кулинарията е страст и ежедневие. Тя е необятно море за експерименти и всеки може да плува, стига веднъж да се гмурне в него. Храната е онази ежедневна радост, която можем да дарим на останалите, а всяка гозба, дори най-семплата, има как да изглежда специална. Като при всяко изкуство, и в кулинарното се изисква желание, въображение и старание. Когато са налице, готвенето се превръща в удоволствие и забавление. За мен от години те са и нещо повече - начин на живот и обичане...

Посвещавам тази книга на сина ми Цанко Делибозов. Той не пое по пътя на музиката, но се насочи към моята втора страст - кулинарното изкуство. Бях приятно изненадана от избора му и съм щастлива, че съм оставила „маята“ на това изкуство да шупне у него. И ето, дойде времето аз да се съветвам и уча от сина си. Какво по-голямо щастие за един родител?! Разговорите ни на кулинарни теми са винаги интересни, сочни, плътни и пълни с фантазии. Желая му цялото щастие на света! Неуморно да експериментира в кухнята, да се наслаждава на професията си, да си вярва и най-важното, да споделя тази любов с хората!

На вас, скъпи читатели, подарявам една малка колекция от празнични рецепти. В книгата са събрани идеи за трапезата на големите български празници, както и теми Свети Валентин и за парти. Надявам се рецептите ми да са ви полезни, интересни и вкусни. Вярвам, че любовта, с която са захранени, ще донесе в домовете ви топлинка и празничност, споделеност и уют! Не забравяйте да се забавлявате, докато готвите. Да експериментирате и да дарявате щастие с приготвената храна. И всеки ден да казвате „обичам“ с нея!

Не на последно място искам да благодаря на издателство „Сиела“. Да бъда отново техен автор е чест и признание за мен. Специални са благодарностите ми и към редактора Мирослав Александров и художника Дамян Дамянов, които направиха книгата красива и интересна.

На всички вас желая приятно готвене! И нека животът ви е сладък!

Праз с ориз и зелева чорба

Продукти:

1 ч. ч. ориз

2,5 - 3 ч. ч. зелева чорба

80 мл олио

1 ч. л. чубрица

черен пипер

2 стръка праз на едро

лют пипер по желание

Приготвяне:

Сипете ориза в тава и го залейте със зелевата чорба и олиото. Прибавете чубрицата и черния пипер. Отгоре наредете парчетата праз. Поръсете с лют пипер и изпечете в загрята на 180 ° фурна за 35 - 40 минути.

*Ако искате оризът да не отпуска много нишесте, го измийте предварително под студена вода. Ако зелевата чорба е много солена и кисела, я смесете с вода в съотношение 2 части чорба и 1 част вода. Обратно, ако не е достатъчно солена, добавете малко сол.

Какаови звезди с кардамон

Продукти:

за около 30 бисквити:

1 яйце

100 гр. захар

1 с. л. мед

40 гр. стопено масло

ванилия

2 - 3 щипки сол

1 с. л. какао

1/2 ч. л. смлян кардамон

1/4 ч. л. сода бикарбонат

200 гр. брашно

Приготвяне:

Разбийте заедно яйцето, захарта и меда. Прибавете маслото, ванилията и солта. Пресейте заедно какаото, кардамона, содата и брашното. Сипете ги към яйчената смес и объркайте на тесто. Дори и леко да лепне, не добавяйте повече брашно. Оставете тестото в хладилник за 1 - 2 часа.

Загрейте фурната на 170° с вентилатор. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 3 - 4 мм. Изрежете звезди с формички за сладки.

Подредете бисквитите в тава, покрита с хартия за печене, и изпечете за около 20 минути. След като изстинат, украсете по желание. 

*Броят на сладките зависи от големината на формите. Много са вкуснни и с други подправки - канела, карамфил, джинджифил или звезден анасон. Изпечете ги 1 - 2 седмици преди празниците и ги съхранявайте в кутия, за да могат ароматите да се споят и тестото да омекне.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук