Петокласници садиха дръвчета във Вършец

1059 преглеждания

Учениците от СУ "Иван Вазов" в града, се включиха в благородната инициатива по възстановявнето на парка в града

Ученици от пети клас при СУ „Иван Вазов“ - град Вършец засадиха по един червен дъб в парка, с обещание да се грижат за него през следващите 100 години. Кампанията се проведе на ......., като общо в парка бяха засадени ..... нови дръвчета.

Паркът във Вършец е вторият по големина след Борисовата градина в София и се простира на площ от 800 дка. Той започва от центъра на града чрез т.н. „Слънчева градина“ и стига до планината. Първите дървета в него са засадени през 1911 г. от екипа на управителя на минералната баня - д-р Дамян Иванов.

От горското стопанство са били осигурени фиданки от борове и смърчове. Фиданки от декоративни дървета и храсти са били доставени от Германия. Докторът се е възползвал от съдействието на министри, депутати, които са посещавали курорта. За засаждането са изпращани и войници, а с него е било ангажирано и врачанското лесничейство.

За жалост, през януари 2015 г., паркът пострада и бе съсипан от буря. Повечето дървета бяха изкоренени от бушуващия ураган, а други останаха без клони. За възстановяването му, през следващите години се организират много благотворителни акции. През годините за в тях се включват все повече хора, които милеят за природата и градската среда, а днес, част от тази благородна кауза станаха и малките ученици. 

С любезното съдействие на Гората.бг, фондация, която организира залесителни акции с участие на доброволци в цялата страна, децата от пети клас, под ръководството на Катя Замфирова, посадиха в парка на града нови дръвчета и така продължиха традицията по възстановяване на белите дробове на Вършец.

Материалът е изготвен от Мария Митрова, ученичка в СУ „Иван Вазов“ гр. Вършец, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019  Пътят към дома“: Община Враца