С близо 3 милиона лева ще финансират проекти на МИГ „Костинброд-Своге“

1547 преглеждания

В рамките на Стратегия за водено от общностите местно развитие

Сдружение с нестопанска цел „МИГ Костинброд-Своге“ подписа споразумение за изпълнението на Стратегията за водено от общностите местно развитие. Решение № РД09-312 за одобрение на Стратегията за Водено от общностите местно развитие и за одобрение на финансовия план бе връчено на председателя на сдружението Георги Вутев на 4 април 2018 г.

Бюджетът на Стратегията е на стойност 2 933 700.00 лева общо за двете общините Костинброд и Своге.

Във връзка с цитираното решение, на 10 април 2018 г. в сградата на Министерството на земеделието, храните и горите, бе подписано споразумение за изпълнението на Стратегията за Водено от общностите местно развитие.

Тя e насочена към оползотворяване потенциала на обхванатата територия – община Костинброд и община Своге и преодоляване на идентифицираните проблеми и нужди на местните общности. Включените мерки отговарят на целите и черпят финансиране от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. (ПРСР).

Избраните мерки в Стратегията ще допринесат за разгръщане на потенциала на територията на МИГ „Костинброд-Своге“ и за подобряване конкурентоспособността на местната икономика, давайки своя принос за изпълнението на местните политики за развитие, дефинирани в общинските планове на Костинброд и Своге. Целите на Стратегията за ВОМР ще бъдат постигнати чрез прилагането на 8 мерки от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 година.

На 13 април 2018 г. в НЧ „Иван Вазов-1914“ гр. Костинброд се проведе заседание на членовете Общото събрание на МИГ „Костинброд – Своге“ в града. На срещата присъстваха Трайко Младенов – кмет на Община Костинброд, инж. Габриела Георгиева – заместник-кмет  „Устройство на територията, общинска собственост и екология“, Камелия Георгиева – младши експерт „Оперативни програми и проекти“ и Диана Бончева – технически сътрудник на МИГ „Костинброд – Своге“.

Трайко Младенов запозна присъстващите с възможностите, които дава стратегията на МИГ „Костинброд – Своге“ и благодари на всички членове на общото събрание за активното участие при провеждането на процедурите по кандидатстване. Той представи проектните предложения, които община Костинброд възнамерява да подготви. В тях ще бъде включен ремонт на съществуващата сграда на банята, където община Костинброд има намерение да развие общински музей със зали за конференции и изложби. Също така ще бъде подготвен и проект за изграждане на информационен център в имот общинска собственост в централната част на града. Ще бъда разработено и проектно предложение за изграждането на нова сцена на площад „Иван Вазов“ в града.

Чрез МИГ „Костинброд – Своге“ ще се обърне внимание и на читалища и църкви, намиращи се в селата на територията на община Костинброд, стана ясно още от експозето на кмета.

След представянето на проектите, експертите от администрацията представиха и мерките, по които може да се кандидатства, а именно:

– Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства с общ бюджет 393 374.50 лв. Проектни предложения по нея могат да подават земеделски производители (физически и юридически лица), както и групи или организации на производители. Тази мярка е насочена към подобряване на производствената дейност на земеделските стопанства.

– Мярка 4.2 Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти е на стойност 93 374.50 лв. Допустими бенефициенти са земеделски производители, признати групи или организации на производители, както и еднолични търговци и юридически лица.

– Мярка 6.4.1 Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности  с общ бюджет 1 027 914.50 лв. По нея могат да кандидатстват земеделски стопани или микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за вероизповеданията, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите.

– Мярка 7.2 Подкрепа за инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура, включително инвестиции в енергия от възобновяеми източници и спестяване на енергия. Допустимите бенефициенти са общините на територията на МИГ „Костинброд – Своге“, ВиК операторите, Юридически лица с нестопанска цел и читалищата. Общият бюджет е 1 060 406.60 лв.

– Мярка 7.5 Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа информация и малка по мащаб туристическа инфраструктура ще подпомага проекти за инвестиции за туристическа инфраструктура, общинска собственост или собственост на ЮЛНЦ, развитие на туристически услуги и атракции за посетители. Общият бюджет е на стойност 240 000 лв.

– Мярка 7.6 Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване на културно и природно наследство в селата с общ бюджет 60 000 лв. ще финансира възстановяването, реставрацията и/или ремонта на сгради с религиозно значение, в това число и  дейности по вертикалната планировка и подобряване на прилежащите пространства в населените места на МИГ „Костинброд – Своге“.

– Мярка 8.1 Подпомагане за залесяване и създаване на горски масиви включва залесяване на земеделски и неземеделски земи в територии с ниска резистентност и в територии с висок и среден риск от ерозия. Тя е на обща стойност 58 674.90 лв.

Заинтересованите лица могат да следят за актуална информация сайта на сдружението –  http://migkostinbrod-svoge.eu/ , информират от местната общинска администрация.

EspressoNews