Курортният комплекс „Албена“ - емблемата на Северното Черноморие

3306 преглеждания

Анализ на Александра Дралчева, ученичка в СУ „Свети Климент Охридски“, гр. Добрич

Област Добрич е разположена в североизточната част на страната. Позната е с наименованието „Житницата на България“, заради плодородните почви и земеделските култури, които се отглеждат в района - предимно пшеница и технически култури. Областта има богато културно и историческо наследство. В Добруджа са открити останки от различни исторически епохи, а по крайбрежието са разположени някои от най-красивите български курорти, курортни градчета и села - „Албена“, „Кранево“, „Балчик“, „Русалка“, в които са съсредоточени основните приходи от туризъм през активния летен сезон.

Емблема на Северното Черноморие и областта остава ваканционното селище „Албена“, разположенo на 30 км от областния център Добрич. Голяма част от туристите, които го посещават са чужденци, предимно от Румъния, Русия, Украйна и Германия. Селището е открито през 1969 г. и се стопанисва от един от най-големите холдинги в бранша, обединил водещи акционери в страната - „Албена“ АД. За периода април-юни 2019 г., по данни на Националния статистически институт, в „Албена“ се отчита ръст в приходите от български туристи с около 15%, но и чувствителен отлив на туристи през цялата година. Показателни са статистиките на фондовата борса от първите девет месеца на 2019 г., според които дружеството отчита 6,4% спад на приходите от туризъм, спрямо предходната година. Данните показват, че цялостният интерес към курорта намалява, което неминуемо оказва влияние върху икономиката в областта и състоянието на туризма в района.

Политиката на ваканционното селище за развитие, включва създаване на устойчив туризъм, съобразен с опазването на околната среда в региона и на характерната за курорта терасовидна архитектура. През последните години се извършва поетапна реконструкция на хотелите, построени през 60-те и 70-те години на XX век. В онлайн анкета, проведена за EspressoNews сред 136 души, 72% от запитаните, модернизирането на хотелите ще доведе до увеличаване на приходите за курорта.

С оглед туристическия интерес към „Албена“ през последните години, цялостното качество и визията на курорта би следвало да бъдат променени. Част от участниците в проучването ни споделят, че е необходимо да се обърне внимание именно на предлаганите услуги в хотелите и цените, на които се предлагат те. Други допълват, че трябва да се наблегне на квалификацията на обслужващия персонал и предлаганата храна. Въпреки негативните коментари, в официалната страница на „Албена“ се посочва, че над 50% от предлаганите пресни хранителни продукти и месо са производство на курортното селище.

Движението на автомобили в „Албена“ е силно ограничено. Създаден е безплатен екологичен транспорт на разположение на туристите през целия ден - електрически автобуси и шатъл бусове, отговарящи на политиката на селището относно състоянието на околната среда. На територията на комплекса са обособени няколко платени зони за паркиране - синя, зелена и два паркинга разположени на голямо разстояние от плажната ивица. Според 89,7% от участниците в нашето запитване, таксите за паркиране в курорта са твърде високи.

43,4% от анкетираните не биха посетили курорта заради наложените такси, а 36% биха го направили между 1-3 пъти месечно. Едва 8,1% са готови да платят между 20 лв. и 40 лв., повече от пет пъти в рамките на месец.

Преобладаващо мнение в собствениците на имоти в местността е, че заради ограничителните бариери и такси в „Албена“, те остават без постоянен достъп до плажната на ивица на курорта, и настояват за цялостното им премахване. Намаляването на таксите за влизане и паркиране би допринесло за увеличаване на приходите в курорта от български туристи и е възможност за жителите на областта да предпочетат услугите на „Албена“ за сметка на разположените в близост град Балчик и село Кранево.

През 2019 г. и 2020 г., „Албена“ е избрана за европейски курорт на спорта, заради многобройните възможности за упражняване на различни спортове. Курортният комплекс разполага с 25 тенис корта, 9 футболни игрища, 12 съоръжения за плажен волейбол и модерна конна база. В близост до „Албена“ се намират и три голф игрища от световна класа -  „Блексирама”, „Лайтхаус Голф Ризорт” и „Тракийски скали”. В спортния календар на курорта за 2020 г. са планирани 61 спортни събития, включващи Държавното първенство по фехтовка, турнир от календара на ITF по тенис и Европейското първенство по карате. Заради извънредното положение в страната, породено от пандемията от COVID-19, голяма част от мероприятията ще бъдат отменени. Акциите на „Албена“ АД към 12 април 2019 г., са се сринали с повече от 25% спрямо началото на годината в резултат на наложените ограничения. В официално становище в сайта на курорта се посочва, че всички резервации на туристи могат да бъдат отложени, но се очакват огромни загуби през предстоящия летен сезон.

„Албена“ остава водеща дестинация за туристите, които посещават Северното Черноморие. Политиката на курорта за опазване на околната среда и развитие на спорта, изграждане на устойчив туризъм и поетапна модернизация на повечето хотели променят цялостния облик на селището и са предпоставки за увеличаване на приходите. Въпреки преобладаващото недоволство относно цените и качеството на предлаганите услуги сред българските туристи, е въпрос на време „Албена“ АД да се вслуша в желанията и съветите им, за да се възвърне славата на курорта създала се преди 1989 г.

По-нагоре от лифта - Седемте рилски езера

Материалът е изготвен от Александра Дралчева, ученичка в СУ „Свети Климент Охридски“, гр. Добрич, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Снимка: albena.bg

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:


Медийни партньори на конкурса са:


Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца