Радосвета Крумова, главен експерт „Култура” в Община Враца: „Ще има няколко официални събития като знак на почит към Христо Ботев, но при спазване на мерките!“

2642 преглеждания

Интервю на Виктор-Кристиян Василев, ученик в ПЕГ „Йоан Екзарх“, гр. Враца

Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира: него жалеят

земя и небе, звяр и природа

и певци песни за него пеят...

„Хаджи Димитър“ от Христо Ботев

Тази година, ние сме принудени да живеем заедно с коронавирус. Този вирус промени нашия живот в много аспекти, но най-вече културния.

За промените в културния живот на община Враца, която е с богат културен календар, разговарям с Радосвета Крумова, която е главен експерт „Култура” в Община Враца.

Радосвета Крумова е родена във Враца и е правнучка на Филип Пенов, който е основател на училище „Васил Левски” - едно от първите училища във Враца. Завършила е„Българска филология”, с втора специалност „История” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”,  Велико Търново, а по-късно в същия университет придобива и втора магистратура по публична администрация. От 2000 г. работи в Община Враца като главен експерт „Култура”.

Община Враца е една от общините с най-богатия културен календар, а тази година, той как ще се промени заради COVID-19?

Действително културният календар на Община Враца е доста богат. Стараем се да организираме събития за всички възрасти - от малки до възрастни хора. Например детският празник „Усмивка” е за деца от З до 13 години, а Празникът на старата градска песен е за изпълнители и публика над 65 години.

Ще се проведат ли част от събитията, отложени заради мерките за борба с коронавируса?

След като отпаднат мерките за социална дистанция, се надявам събития, които не са свързани със специален повод или годишнина, да могат да се проведат. Още е рано да говорим за това, но ние имаме готовност за активна работа. Проблем е, че нашите събития събират стотици хора, а в този момент това не е възможно да се случи.

Как ще отбележите тази година 144-годишнина от подвига на Христо Ботев и ще се проведе ли Национален фолклорен събор „Леденика” или ще бъде преместен по-късно през лятото?

Ботеви дни тази година няма да се проведат така, както бяха планирани заради COVID-19. Предвиждат се няколко официални събития на 1 и 2 юни като знак на почит към Христо Ботев и неговите четници, като ще се съобразим с изискванията за социална дистанция.

Дали ще се проведе по-късно през лятото Националният фолклорен събор „Леденика” ще зависи от мерките, които ще бъдат одобрени от правителството, защото на това събитие се събират над пет хиляди човека на едно място. Решение за това кога и дали ще се поведе, ще вземе организационния комитет на събора, чийто председател е кметът на Община Враца - Калин Каменов.

Кое е културното събитие, което Ви донася най-голямо удоволствие да организирате?

Няма събитие, което да не ми е приятно да организирам. Много обичам работата си, въпреки голямото напрежение и отговорност, защото при нас няма „втори дубъл”, както обичам да казвам. Но ще спомена няколко събития, които носят много емоция и позитивност и организирането и провеждането им ми доставя истинско удоволствие - Международният фолклорен фестивал „Врачанска пролет”, „Ботеви дни” и детския празник „Усмивка.

Какво ще пожелаете на читателите на Espressonews?

Желая на всички здраве и позитивни мисли, много щастливи усмивки и красиво и спокойно лято.

Да излезем от паднемията по-смирени, борбени и вярващи в малките неща

Материалът е изготвен от Виктор-Кристиян Василев, ученик в ПЕГ „Йоан Екзарх“, гр. Враца, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Снимка: личен архив на Радосвета Крумова 

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин