Ще успеем ли ние, младите, да създадем поводи за гордост в бъдеще?

3775 преглеждания

Есе на Принцеса Иванова, ученичка в ПГХЗ „Дмитрий Иванович Менделеев“, гр. Лом

В днешно време, българинът е с две мнения по въпроса за патриотизма. Националното ни самочувствие се дължи най-вече на миналото и славната ни история, а от друга страна,  негативизмът и упадъкът се крият в настоящето.

По-позитивни възгледи се срещат най-често при възрастните, докато младите и безработните хора са с негативни нагласи, за това дали трябва да се гордеем или срамуваме от българското.

За мен всеки народ има с какво да се гордее. Народните обичаи и българщината са част от националното ни самочувствие, затова трябва да ги пазим. Основните ценности на българския гражданин са традиционното уважение към културата и образованието, писмеността и успехите ни.

Всеки народ има своите източници на национална гордост, а за мен те се крият в историята и постигнатите успехи, чрез които славим България, както и интелигентносттаи трудолюбието ни.

Написването на „История славянобългарска“, създаването на славянската писменост и Златния век на българската култура, освобождаването от османско владичество, Крумовото законодателство, спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и много други исторически моменти ме изпълват с гордост и чест, че мога да се нарека българка.

От друга страна обаче, непостоянството и непукизма на младия човек за българските  ценности са често срещани в нашето ежедневие. За родолюбието се сещаме предимно на националните празници, което се е превърнало в „модерна тенденция“ в обществото ни.   

Безработицата, престъпността и бедността са често срещани проблеми, които обуславят липсата на мотивация у хората. Затова трябва да се противопоставим срещу тях и да сме наясно, че всичко зависи единствено от нас. Живота е такъв, какъвто сами си го направим.

Човек не избира къде да се роди, но избира дали да обича родното си място. За да сме полезни на останалите, първо трябва да сме полезни на себе си. Да се развиваме, да бъдем креативни и да направим света около нас едно по-приятно място за живот. За да ни има, за да сме ценни и да почитаме не само датите 6-ти септември или 3-ти март, а да бъдем истински патриоти.  

А да си патриот, означава да обичаш своята родина и да си готов на всичко, за да я опазиш.

Това да си привързан към родната земя, език и традиции - това те прави истински патриот. Националната гордост се дължи именно на патриотизма и за да сплотим националния дух, не само трябва да отбелязваме с чествания българските празници, но и да ги носим в сърцето си, защото България е имала както славни моменти, така и падения. Но това я е довело до състоянието, в което е днес.

Това да тачиш отечеството си, е най-голямото богатство на един народ, но за да се запазим, трябва да направим много повече от това. Да работим усърдно върху целите си и да бъдем уверени, че бъдещето зависи само от нас.

Нужно е не само да се възхищаваме на националните постижения, а да сме част от тях.

За някои хора обаче, патриотизма не се крие в това, да пазиш българския дух и природата чиста, да се гордееш със богатствата на страната си, а в това, да не приемаш различното. Защото така е „модерно“ в днешно време. От ромски произход съм , но това не ми пречи да обичам родното и да се старая да го съхранявам. Защото тук съм се родила и тук ще остана, въпреки че дискриминацията е често срещана, разделението не води до нищо добро. Защото, както се казва, „Съединението прави силата“, затова трябва да се обединим и да бъдем славния народ, който сме били някога.

Но главният въпрос е: „Ще успеем ли ние, младите, да създадем поводи за гордост в бъдеще, както чрез постъпките си, така и чрез идентичността си?“. За да може един ден бъдещото поколение на България да разказва за нас така, както ние почитаме предците си. Защото са ни дали пример, който не трябва да забравяме. И най-важното, ще я има ли човечността у хората и толерантността един към друг, за да го има единството, за което всички говорим?

Националният празник в Лом

Материалът е изготвен от Принцеса Иванова, ученичка в ПГХЗ „Дмитрий Иванович Менделеев“, гр. Лом, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин