Д-р Дамян Иванов, инициатор на балнеоложкото курортно дело в България

1999 преглеждания

От Натали Ангелова, ученичка в СУ „Иван Вазов“, гр. Вършец

„Бъди философ в живота: не се тревожи от дребните дрязги. Отърсвай грижата от себе си, както патицата отърсва водата. Бъди весел и засмян, нищо не вреди толкова на здравето, както грижата и скръбта!“

Д-р Дамян Иванов

Няма човек във Вършец, който да не е чувал и да не знае доктор Дамян Иванов - човекът, който помогна за разцъфването на града.

Дамян Иванов Ненов е роден в село Балювица, Берковско, на 14 юли 1874 г. Отраснал в семейство на неграмотни родители, но успява да завърши класическа гимназия в София. След гимназията, през 1900 г. завършва медицина в Грац, град намиращ се в Югоизточна Австрия, център на провинция Щирия. Учи и във Виена, където след това  работи, за да се прехранва. След завръщането си в България е полкови лекар във Видин, а по-късно през 1908 г. става старши ординатор в Александровска болница в София.

Едно негово заболяване става причината той да отиде във Вършец, където го придружава съпругата му - австрийската аристократка Вилхелмина Верховецка или нагалено Мина. Съпругата му е дъщеря на Людвиг Високометски, първият съветник на ерцхерцог Фердинанд. През 1910 г. докторът става първи щатен лекар на Балнеолечебницата и първият бански лекар в страната. Под негово ръководство балнеолечебницата е обзаведена.

След края на Балканската войната през 1912 г. заема длъжността директор на банята във Вършец. Съпругата му постоянно го съветва за професионално оформяне на градините в града и му дава идеи за европейското развитие на курортното градче.

Името на доктора, ние, жителите на Вършец, свързваме най-вече със създаването през 1911-1912 г. на градския Боров парк. Думите на Дамян Иванов, когато създава парка са: „Този парк го направих, без да ангажирам нито с лев държавата. Когато човек иска - намира начини и средства.“.

Години по-късно става и главен лекар на Чиновническото застрахователно дружество. През това време обаче като лекар д-р Иванов разбира, че минералната вода не е единственият фактор за лечение. И по  негова инициатива започва устрояването на курорта. Неговата всеотдайност прави така, че Боровият парк на града да стане вторият по големина в страната след Борисовата градина в София. Паркът от 800 декара е с широколистни гори и борови насаждения. Боровият парк е един от най-привлекателните забележителности на град, той се слива със Слънчевата градина.

През 1913 г. д-р Иванов спасява населението на Вършец и околностите му от болестта холера, която е тежко инфекциозно заболяване, предизвикано от бактерия. Прави го като запечатва всички местни водоизточници, за да спре заразата и организира лазарет в старото училище. Този велик българин умира в София на 15.07.1959 г. на 85-годишна възраст.

Благодарните жители на Вършец го правят почетен гражданин. Кръщават улица на негово имe, а в парка около минералните бани е поставен и негов паметник.

Освен, че е сърцат човек, той има и десет правила за добро здраве и дълъг живот. Някои от тях са:

„Всяка работа, която предприемеш, измервай я с оглед на здравето си, защото най-голяма глупост е да пожертваш здравето си било за богатство и за служби, камо ли заради други удоволствия и придобивки“.

„Грижи се за добър сън. Сънят е потребен за здравето, както курдисването за вървежа на часовника. Рано лягай, рано ставай!”.

Според мен този човек е помогнал, за да мога аз сега да живея и раста в курортното градче, което  е едно от най-красивите места в България.

Като отмине бурята, винаги се появява шарена и усмихната дъга

Материалът е изготвен от Натали Ангелова, ученичка в СУ „Иван Вазов“, гр. Вършец, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Използвани източници: Интерент, Wikipedia, Снимки: Интернет, 24chasa.bg

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин