Мариета Фидосиева, БНТ 2: "С удоволствие приех и тази година да съм част от преживяването "Работилница за репортери"

2890 преглеждания

Мариета Фидосиева, БНТ 2: "С удоволствие приех и тази година да съм част от преживяването "Работилница за репортери"

Главният продуцент „Новини и актуални предавания“ на БНТ 2 - Мариета Фидосиева е част от журито в тазгодишното издание на „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“. Г-жа Фидосиева ще журира проектите на младите таланти, включили се в „Работилница за репортери“ за втора поредна година.

Специално за участниците в тазгодишното издание на ученическия проект, г-жа Фидосиева сподели: „С удоволствие приех и тази година да съм част от преживяването "Работилница за репортери". Нашият фаворит от миналогодишното издание - Ивайло е доказателство, че за талантът няма възраст. Така че, дерзайте! Успехът зависи от вас!“.

Мариета Фидосиева е завършила Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1991 г., но започва да стажува в телевизията още от втори курс. Първите й стъпки са  в легендарното за времето си предаване „Добро утро" на БНТ с водещ Александър Авджиев. През лятото на 1990 г. е изпратена на стаж в прохождащите след промените нови и модерни екипи на „По света и у нас“. Има късмета да попадне в Екип 2 с водещи Нери Терзиева и Асен Агов, които пожелават да остане след стажа и бързо я превръщат в професионален репортер. В „По света и у нас“ репортерства до 1992 г., когато вторият канал на БНТ се преобразува в ЕФИР 2  и е поканена и там от Нери Терзиева. Работи като парламентарен репортер, а по-късно става и водещ на новините на ЕФИР 2. Това са първите различни телевизионни новини, правени в наш ефир. Има шанса и свободата да постави началото на новата българска телевизионна журналистика - без цензура и скрупули.

В края на 1998 г. напуска БНТ и става водещ на сутрешния блок „Преди всички“ по Програма „Хоризонт“ на Българското национално радио, където през 2005 г. става Главен редактор на „Блокови предавания“ на Програма „Хоризонт“. От декември 2010 г. до 2013 г. поема новините на Програма "Хоризонт" на БНР като продуцент.

През 2013 г. получава покана да прави новините на новия канал на БНТ - БНТ 2 като Главен продуцент.  Предизвикателството пред нея е да направи регионалните новини много по-търсени и в България, както е в цял свят.

Г-жа Фидосиева е носител на специална награда „Добрият пример 2017“ на ЕspressoNews.

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.