На днешния ден: Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

266 преглеждания

Денят е определен през 2011 г. с решение на Министерския съвет

На 01 февруари в България официално се отбелязва Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Денят е определен през 2011 г. с решение на Министерския съвет, по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

В мотивите им към предложението е отбелязано: "Денят на национална памет ще почита жертвите, но също така ще ни дава опорна точка за по-вярно разбиране на събитията от близкото минало, без което е невъзможно да вървим напред като свободна, демократична и достойна европейска страна“.

Датата не е избрана случайно – на този ден през 1945 г., първи и втори състав на т.н. „Народен съд“, обявяват присъдите срещу българските политици и военни, обвинени за „фашисти“ и за участието на България във Втората световна война на страната на тристранния пакт.

Реално, съдът е комунистически трибунал, който има за цел да отстрани противниците на новия режим и да обезпечи безпроблемното създаване на тоталитарна диктатура в България. Той представлява най-голямото избиване на политици и военни в българската история и няма аналог в нормалния свят, където също се съдят нацисти и фашисти.

В резултат на обявените присъди на първите два състава са екзекутирани трима регенти, 22 министри, сред които трима министър председатели, 67 депутати, 47 генерали и висши офицери и осем царски съветници.

Общо, „Народният съд“ арестува 28 630 души и издава 9155 присъди. 2730 са смъртни, 1305 за доживотен затвор, а останалите са от една до 20 години затвор. Присъдите са придружени с изземване на имуществото на осъдените и репресия срещу членовете на техните семейства.

Извън официално осъдените, в периода на утвърждаването на комунистическата диктатура през след окупацията на България от СССР и деветосептемврийския преврат през 1944 г. до края на 1945 г. са избити без съд и присъда още хиляди български граждани.

Поклон пред паметта им!  

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук