На 1 октомври, светът отбелязва Международния ден на кафето – повод да отдадем почит на напитката, която съпътства милиони утрини и разговори по цялата планета. Кафето е култура, аромат, икономика, традиция, изкуство, наука, дори философия на общуването. Всяка глътка носи със себе си дълъг път – от плантациите в Етиопия и Бразилия, през ръцете на милиони фермери и търговци, до уютните кафенета и домашни кухни по целия свят.
Легендата разказва, че етиопският овчар Калди забелязал как неговите кози се оживявали след като похапвали червени плодчета от непознат храст. Любопитството му довело до откритието на напитка, която векове по-късно щяла да промени света. През XV век кафето вече било култивирано в Йемен, а малко по-късно завладява арабския свят. В Европа кафето се появява през XVII век и бързо се превръща в център на социалния живот – в кафенетата се обсъждали новини, наука, политика, а понякога дори се създавали революции.
През 2015 г., по време на Експо Милано, Международната организация по кафе обявява 1 октомври за Международен ден на кафето. Той се превръща в символичен момент за среща на всички участници във веригата „от зърното до чашата“ – фермери, преработватели, баристи, търговци и, разбира се, милионите почитатели на тази напитка.
Темата за 2025 г. е: „Embrace Collaboration For Collective Action – More Than Ever“ („Прегърнете сътрудничеството за колективно действие – повече от всякога“). В свят, в който климатичните промени и икономическите предизвикателства поставят кафената индустрия пред изпитания, единството между производители и потребители е жизненоважно.
Пътят на кафето е дълъг и сложен. След беритбата плодовете се обработват по два основни метода – „сух“ и „мокър“. Те определят не само качеството, но и вкусовия профил на напитката. Следващата стъпка е печенето – изкуство само по себе си. Леко изпеченото кафе запазва по-кисели и плодови нотки, средното печене е балансирано, а тъмното разкрива дълбоки шоколадови и карамелени вкусове. Всяка минута от процеса е решаваща за крайния резултат.
В кафето се съдържат над 800 ароматни съединения, които определят неговия вкус и аромат. Кофеинът е най-известният от тях – естествен стимулант, който влияе върху нервната система, повишава концентрацията и намалява усещането за умора. Но именно богатството на вкусови молекули прави кафето толкова уникално и разнообразно.
Кафето е напитка с хиляди лица. В Италия се пие като експресо – силно, късо и интензивно. В Турция – бавно приготвено на джезве, често придружено с ритуал по гледане на бъдещето в утайката. В Етиопия се провежда цяла церемония, в която печенето и приготвянето на кафе е събитие, събиращо семейството и общността.
В България, макар и далеч от географските ширини на производството, кафето отдавна е част от ежедневието ни. То е неизменна част от сутрешните ритуали, деловите срещи и приятелските разговори. Българското „да пием по едно кафе“ често е по-важно от самата напитка – то е покана за споделяне, за общуване, за време заедно. И може би най-добрият начин да отбележим този ден е да си налеем една чаша кафе – с благодарност и с уважение към целия път, който е извървяло до нас.