На днешния ден: Хари Худини прекарва 91 минути в запечатан резервоар с вода

171 преглеждания

На 5 август 1926 година светът става свидетел на един от най-впечатляващите и смели подвизи в историята на илюзионизма и сценичните изкуства. В легендарния хотел „Шелтън“ в Ню Йорк, прочутият илюзионист Хари Худини демонстрира изключително опасно и впечатляващо изпълнение, което остава в историята като едно от най-значимите му постижения. Този ден бележи върха на неговото майсторство и смелост – Худини прекарва цели 91 минути под вода, затворен в метален, запечатан резервоар, преди да успее да се измъкне невредим.

Подвигът представлява изключително изпитание за тялото и духа на илюзиониста. Тежкият метален ковчег, в който Худини е поставен, тежи приблизително 700 килограма и е напълно запечатан, за да се предотврати проникване на въздух отвън. Резервоарът е потопен в голям басейн, а Худини е вързан и заключен вътре, оставен на собствените си умения и издръжливост. За да издържи такова изпитание, той се подготвя дълго време – усъвършенства техниките си за контролирано дишане, съсредоточаване и търпение.

През цялото време на престоя си под вода, той поддържа връзка с асистентите си чрез специална телефонна линия, чрез която ги информира за състоянието си. Това изпълнение не е просто трик – то е истински тест за физическа и психическа издръжливост, както и за невероятна концентрация.

Този подвиг остава един от най-знаковите моменти в кариерата на Хари Худини и в историята на илюзионизма като цяло. По-малко от три месеца след този спектакъл, Худини напуска този свят – на 31 октомври 1926 г. той умира от перитонит, причинен от спукване на апендикс. Въпреки краткия си живот, наследството му остава вечна и вдъхновяваща легенда за смелост, изобретателност и непоколебим дух.

Хари Худини

На 5 август 1850 г. е роден Анри Рене Албер Ги дьо Мопасан. Той е считан за най-големият френски майстор на късия разказ. Прави дебюта си като поет със „Стихове“ през 1880 г. 

На днешния ден: Роден е френският писател Ги дьо Мопасан

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук