Почитаме Св. Георги Победоносец и Деня на храбростта и празник на Българската армия

1866 преглеждания

Честит празник!

Българската православна църква почита Свети Георги Победоносец – един от най-тачените у нас светци. Тачат го и християни, и мюсюлмани.

Според народните вярвания, че Свети Георги е брат близнак на Свети Димитър. Между двамата е поделена годината, като от Гергьовден до Димитровден е лятната половина, а от Димитровден до Гергьовден - зимната. Гергьовден предвещава настъпването на лятото и е начало на новата стопанска година. Затова и на празникът се отбелязва с богата обредност, свързана с всички области на земеделието и животновъдството.

Свети Георги е смятан за повелител на земеделците и овчарите, както и на стадата, а обредите в негова чест имат за цел да донесат здраве на животните.

Светията е възпят в народните песни и легенди като могъщ юнак, побеждаващ ламята.

Ритуалите за днешния празник включват освещаване на гергьовското агне и на обредни хлябове. На този ден българите дават курбан в чест на светеца, а семейството се събира и празнува заедно на трапезата.
На Гергьовден имен ден празнуват Георги и Гергана, Гинка, Ганка и Ганчо, Галина, Галин и техните производни.

За България 6 май е и Ден на храбростта и празник на Българската армия. В цялата страна се организират тържествени чествания, като най-голямото е парадът на Българската армия в София. днес е професионалният празник на военнослужещите и на военния орден "За храброст".  

Всяка година на днешния ден се отслужва панихида в памет на загиналите и молебен за живите, както и водосвет на бойните знамена и знамената-светини. Върховният главнокомандващ на Българската армия извършва преглед на войските, като честванията завършват с военен парад.

EspressoNews