Превърна ли се политиката в шоу или шоуто създаде един голям политик?

717 преглеждания

Коментар на Габриела Стоименова, ученичка в ПГ „Пейо Яворов“ гр. Петрич

Избор на доверие или вот на недоволство? Надежда за промяна или път към отчаяние? Емигрантът или човекът, останал безропотно да се бори със статуквото? Чалга културата или желанието за светло бъдеще? Работещо правителство или нови избори? Кой трябва да ни управлява?  Какво доказа българинът със своя глас? Отговорите на всички тези въпроси показва времето. Времето, което измина през последните дни и времето, което тепърва предстои.

Необратимият процес на разклатено доверие в политическите сили даде своя резултат. Манипулираните осъзнаха правото и важността на гласа си. Желанието за промяна, подтикнато от нетърпимост, разочарование и гняв заведе народа до урните, но не да продаде правото си на вот, а да изрази неприязън към тежката политическа действителност. Европейските ценности и демокрацията дават правото на всеки свободен гражданин не само да упражни своя избор, но той да бъде капката на новото по-добро начало. Изненадата на тазгодишните парламентарни избори беше силната и непоклатима поява на Слави Трифонов и партията му „Има такъв народ”.

Превърна ли се политиката в шоу или шоуто създаде един голям политик? За кого всъщност гласуваха българите- за Слави от вечерното предаване или за господин Трифонов- политикът, който ще даде път на тази така жадувана промяна? Изборният резултат е един завършен процес на изразеното му недоволство. Защото той единствен посмя да каже това, което другите завоалирано мълчаха, криейки се зад общата криза и опитите за реформи. Точно това накара народът да го идеализира, превръщайки го в новия политически герой. Неудобните истини, които не спестяваше и непризнатият му спечелен референдум завоюваха доверието му в обикновения човек. Обединителният образ на Слави и водената от него политическа формация провокираха българите в чужбина  да гласуват и макар да живеят извън пределите на родината, те показаха, че търсят промяна за България. От друга страна прогнозата на политолозите сочат, че той е поредният политически балон. При евентуално връчен мандат и сформирано правителство от страна на „Има такъв народ” има вероятност да се окаже, че управлението не е никак лесно. „Дела трябват, а не думи.” Дали предстоящите му дела ще опровергаят, изказаните в последните години думи? Вероятно свръхнапрежението в недоволството към досегашното правителство се крие и в последиците от изминалата година. Коронакризата рефлектира върху социалната стабилност, а оттам и върху политическите нагласи на обществото, което от своя страна катализира недоволство. Политическата партия на Трифонов успя да хване вълната на това недоволство и съответно да насочи доверието в своя полза. Коронавирусът оказа негативно влияние върху глобалните политически процеси, които дирижират и вътрешнодържавните. Но тези процеси допринасят за проблемното политическо време в световен план. Което автоматично води до факта, че проблемът не се крие само в Българското правителство, но може би с това се изчерпи търпението на нацията. Друг фактор са протестите, които обхванаха страната, но останаха като пустош от безразличие и апатия, без реален резултат. Недоволството ескалира и изборният вот беше показателен- драстично намаляване в доверието към управляващите. Именно така се появи новата роля на Слави в политиката. Излизането му на втора позиция пред утвърдени вече  партии озадачи всички. В крайна сметка се оказва, че зад чалга културата стои народното недоволство срещу пошлостта. Успехът на Слави в шоубизнеса създаде ядро от фенове, които смело гласуваха за „Има такъв народ”, очаквайки адекватни политически действия от негова страна.  Подкрепата, която получи Трифонов е израз на откритото му недоволство не само срещу досега управляващите, но и срещу опозицията, която безспорно измести. Той провокира избирателите със своята твърдост, постоянство и последователност в пътя към политическата сцена.

Надежда или нов път- какво откри избирателят в „Има такъв народ”? Със сигурност това е една спасителна сламка от стереотипа, нов сюжетен момент. Дали изборът е правилен ще покажат само времето и резултатите. Опозиция в дясно или ясна позиция? Въпросите са безбройни. Шоуто трябва да продължи.

Снимка: freepik.com

Материалът е изготвен от Габриела Стоименова, ученичка в ПГ „Пейо Яворов“ гр. Петрич, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bgnoviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук