Рибарица - спокойствието, което можеш да срещнеш само в България

1698 преглеждания

Пътепис на Принцеса Иванова, ученичка в ПГХЗ „Дмитрий Иванович Менделеев“, гр. Лом

Ако и Вие като мен обичате да се наслаждавате на красивата природа и не сте привърженици на големия град и забързаното ежедневие, то ловешкото село Рибарица би било идеално за Вас!

То се намира в Северна България, в старопланински район, в подножието на Стара планина, в близост до град Тетевен. Селото е разположено на бреговете на река Бели Вит.

Четири десетилетия след Освобождението, Рибарица е обявена за село. Преди това е вилно селище, в което през 1906 година се строят вили за видните личности по онова време. А през лятото на 1941 година, функционира като  концентрационен лагер, в който стотина затворници работят по изграждането на троянското шосе.

Рибарица носи много спокойствие с прекрасната си природа, гледката към красивия  величествен балкан, както и старинните улички и шума на течащата река.

Царичина е третият по големина резерват в Национален парк „Централен Балкан“. Прочутото наименование на реката произлиза от цветето омайниче, което се харесало на царската дъщеря Тамара. Тя се разболяла от коварна болест, затова цар Иван Асен II я изпратил на лечение в Тетевенския Балкан.

За цветето се носела легенда, че ако момък види девойка със затъкнато такова цвете в косите, тя ще го омае и той ще се влюби в нея. Не станало така, обаче до есента тя оздравяла и напуснала приказното място и нейното любимо цвете, за което се смятало, че именно то я е изцерило. Затова местните жители го нарекли „царско цвете“.

В тази местност може да посетите и Кървавото кладенче, намиращо се на три километра от централния път на Рибарица по протежението на река Костина. В него е измита отсечената от турците глава на Георги Бенковски.

Традиция е, всяка година на 25 май именно там да се провежда възпоменание в памет на героя. Честването включва зрелищна възстановка на трагичното събитие и актьори всяка година  пресъздават сцената на убийството на Бенковски и залавянето на вярната му дружина.

Искрено Ви съветвам да посетите това красиво кътче на България, защото определено ще останете впечатлени, отпочинали и заредени с положителна енергия!

Не загубихме правото да посетим черква на Възкресение Христово

Материалът е изготвен от Принцеса Иванова, ученичка в ПГХЗ „Дмитрий Иванович Менделеев“, гр. Лом, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин