Народът иска промяна

835 преглеждания

Коментар на Михаела Цветкова, ученичка в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, гр. Ботевград

Тазгодишните избори - едно голямо предизвикателство за милиони българи, срещнало множество противоречия по пътя си, период на засилени промени, тестващ доверието на гражданите към собствените си политици. Те изваждат на показ множество спекулации за едно безсмислено и нагласено гласуване с предварително предначертани резултати, ниска избирателна активност, грешно преброени или умишлено анулирани бюлетини и множество продадени гласове. Толкова много съждения, каращи негласувалите да забравят, че всеки подаден вот е важен и същевременно ги правят все по-недоволни когато техният възглед за политически партии с по-добро управление не съвпада с тези на гласоподавателите.

Вместо това защо не погледнем от позитивната гледна точка? Ако можеха, доста хора сигурно биха ме прекъснали и казали, че няма такава. Но преди да спрете да четете написаното, бих искала да ви напомня - Надеждата умира последна! Тук тя се явява именно под формата на бъдещето, готвещо за нас множество неочаквани изненади. И като млад човек аз вярвам, че кадърни хора с добро сърце все още има, само чакат да им се удаде добра възможност да се докажат пред света. Живеем в демократична страна, според чиято конституция гражданите са тези, които диктуват законите. В крайна сметка една държава без народа си е нищо. Избирателите сме ние, затова именно ние сме тези, които можем да направим промяната. Защото заедно сме силни!

Макар и в обстановка на Ковид - пандемия, надежди за провеждането на тазгодишните избори с висок процент гласоподаватели все още има, благодарение на машинното гласуване, навлязло наскоро и у нас. То е широко използвано и носи успехи най-вече в САЩ - една от най-развитите страни в света, което показва, че България върви към напредък. Да, в действителност този начин на гласуване не е удачен, когато се практикува неправилно като у нас, където въпреки една от функциите на машината за автоматично преброяване на подадените вотове, резултатът се нанася след това отново на хартия от преброител. При правилна употреба обаче, този начин за гласуване носи със себе си множество предимства - премахва нуждата от броене на бюлетини и значително намалява вероятността от манипулирането на гласове, което е и основната причина да се изработват все повече и по-надеждни софтуери за него и то да навлиза във все повече страни по света. Да не забравяме, че е стъпка напред към електронното гласуване, чрез което всеки ще може да гласува от комфорта на дома си. Освен това е гаранция за грамотността на гласоподавателите и гарантира, доколкото е възможно, че знаят за кого гласуват (т.е. доказва, че са българоговорящи, което прави възможността да са подкупени и да не знаят каква политика проповядват партиите всъщност, минимална) поради инструкциите за използване на машината, които липсват при хартиените бюлетини. А ние именно това целим - изборът да бъде неподкупен, а да бъде изграден от реалните мнения на гражданите.

Друга положителна страна, която откривам, е появата на новата партия ,,Има такъв народ‘‘ и сривът на силни допреди партии. Макар и още да не съм достигнала възрастта за гласуване, от лични наблюдения на подписки и протести срещу парламента смятам, че народът иска именно промяна. А смяната на политическите сили е именно това. И в крайна сметка вярвам, че ако народът не искаше и не беше готов за тази промяна, възможността за появата ѝ нямаше да съществува поради липсата на достатъчно гласове.

Колкото и да търсим промяната обаче, тя няма да дойде наготово, ей така, без никакви действия от наша страна. Толкова често споменаваме хората напуснали страната ни сякаш са предатели, а не се замисляме какво ги провокира. Кланяме се на тези с жажда за власт и оставяме знаещите и можещите с по-ниско самочувствие да живеят в сянка. А те просто преследват мечтите си и се опитват да помогнат, макар и неуспешно. Защо не се възхищаваме именно на тях - на недооценените, опитали се да направят нещо добро за страната, трудейки се неуморно, спечелили множество състезания и представяли с успехите си страната ни на европейско и световно ниво. Пример за това са именно учените от БАН, разработващи българската ваксина срещу Ковид 19, чийто проект е финансиран не от родината им, а от Франция. Защо не решаваме да поставим на високите длъжности и да дадем повод на повече такива хора да се кандидатират, а вместо това държавата ни се представлява от хора, незнаещи и един чужд език дори на елементарно ниво, като тук за пример ще дам бившият евродепутат Николай Бареков, който напуска новинарско предаване на btv, веднага щом водещата избира за превод заглавие от изданието на вестник „Times“, което Бареков твърди в свой пост във Facebook, че е прочел. Гледаме по телевизията такива хора и им се присмиваме, но същевременно продължаваме да им даваме заплати да ни управляват и представляват и не правим нищо по въпроса.

България е малка, но изключително богата на природни и културни забележителности, за които други държави могат само да си мечтаят. От нас зависи обаче как и за какво ще ги използваме, и как ще ни възприемат другите държави от ЕС - с респект и уважение или като една бедна и незначителна държава, която едвам покрива и минималните стандарти. Все още обаче имаме шанс да преобърнем тези представи. Когато дадем шанс на талантите, на младите и кадърни хора, България коренно ще промени облика си и ще се помни от другите с добро. 

Дълбоко в себе си вярвам, че чрез тазгодишните избори народът най-накрая ще донесе това по-добро бъдеще, което ще накара емигриралите да се върнат и ще предостави възможности за цялостното развитие на бодрите умове.

Снимка: pixabay.com

Материалът е изготвен от Михаела Цветкова, ученичка в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, гр. Ботевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук