Бер-Хелла Термоконтрол отпразнува 10 години от стъпването на компанията в България

1315 преглеждания

Мартин Ниланд, управител: Планираме до 2028 г., оборотът ни да достигне един милиард лева

Със специално събитие, което се проведе на 17.05.2023 г., в производствената база на Бер-Хелла Термоконтрол в икономически парк „София-Божурище“, компанията отбеляза десет години на българския пазар.

Дружеството е подразделение на водещия немски производител на Behr-Hella Thermocontrol (BHTC). Компанията, която се занимава с развойна дейност и производство на електроника за климатични системи за автомобилния бранш, стъпва в България през 2013 г. Тогава започва изграждането на производствената база в новосъздадения икономически парк „София-Божурище“.

За изминалите 10 години инвестициите на Бер-Хелла Термоконтрол в българската икономика достигат 270 млн. лв., а работните места над 700. През 2024 г., планира трето разширение на производствената база. По думите на Мартин Ниланд, управител на Бер-Хелла, това ще позволи удвояване на продажбите и достигането на годишен оборот от един милиард лева през 2028 г.

Годишнината бе уважена от политици, представители на дипломатическата общност, местната власт, партньори в бизнеса и др. Сред тях, личаха имената на Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията, Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017 г., Ирене Планк, посланик на Германия в България, Тим Курт, президент на Германо-българската индустриална камара, Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания индустриални зони (НКИЗ), Владислава Симеонова, зам. кмет на община Божурище, Кристиян Блудау, представител на BHTC Германия и др.

В своето приветствие към гостите, Мартин Ниланд, управител на Бер-Хелла Контрол България, открои ролята на сътрудничеството между бизнеса, националните институции и местната власт, за реализирането на една успешна инвестиция и подчерта: „Днес BHTC предоставя решение за климатичен контрол и интерфейс човек-машина за всички известни марки в Европа и по света; почти 200 000 единици напускат нашата фабрика всяка седмица.“

Той очерта и бъдещите планове в развитието на компанията, сред които влиза пускането на новата производствена база през 2024 г., инвестиции в сферата на декарбонизацията, енергоефективност, програми за развитие на персонала и корпоративна социална отговорност.

В своето приветствие, Министърът на икономиката и индустрията сподели:

 „Искам да благодаря на BHTC, че преди 10 години повярваха като компания във възможностите, които предоставя индустриалната зона, възможностите, които предоставя България. От тогава градим заедно една история на успеха. Този успех за германската компания се изразява в развитие на производството, увеличаване на работните места, а за индустриална зона Божурище се изразява в привличането на 37 инвеститора, инвестирали 610 млн. лева в Зоната и разкрили над 2000 работни места.“

Президентът Росен Плевнелиев, който преди 10 години, като действащ президент прави първата копка за изграждането на предприятието, с което се стартира и дейността на икономически парк „София-Божурище“, не скри своята емоция:

„Още 2010 година заговорихме за потенциална инвестиция на BHTC, работихме много, резултатите са видими. В първия ден на моя мандат двустранната търговия Германия-България беше 3 млрд. евро, в последния ден на моя мандат беше 8 млрд. евро. Ето това е тренд.“

Нейно превъзходителство Ирене Планк, посланик на Федерална република Германия в България, заяви:

“Като посланик се гордея, че BHTC спечели две награди за предприятие на годината - една награда за работодател на годината и една награда за предприятие с най-успешна стратегия в областта на човешките ресурси.”  и допълни: „Германия е най-големият търговски партньор на България - през последната година търговския стокообмен между двете страни мина границата от 12 млрд. Зад тази впечатляваща цифра стоят предприятия като вашето. Продуктите, които BHTC произвежда, могат да бъдат намерени във всеки автомобил в Германия. И много хора в Германия, всъщност пътуват с технология „Made in Bulgaria”.

Кристиян Блудау, представител на BHTC Германия:

„Помня, че през 2013 година стоях долу-горе на това същото място и около мен нямаше нищо друго освен полета, ливади и една планина отсреща. И се чудех как въобще ще вървят нещата от тук нататък. Днес виждате какво е постигнато тук, с всички наши работници, служители, със завод, с прекрасната гледка към планината, която продължаваме да имаме.“

В програмата на събитието бе предвидено и обиколка в производствената част на Бер-Хелла Термоконтрол, за гостите. Така те можеха на място да се запознаят с условията на труд, технологиите и производствените процеси, които компанията използва.

 

Бер-Хелла Термоконтрол ЕООД е подразделение на водещия немски производител на Behr-Hella Thermocontrol (BHTC). Компанията се занимава с развойна дейност и производство на електроника за климатични системи за автомобилния бранш.

Продуктовата програма на фирмата включва панели и уреди за обслужване и управление на автомобилни климатични инсталации, климатични сензори, контролери за въздух, PTC нагреватели за стъкла и др.

Клиенти на компанията са множество световни лидери като Audi, Volkswagen, General Motors, BMW, Daimler и др.  

За своята дейност в България, компанията е отличена с редица престижни награди в сферата на човешките ресурси, инвестициите, устойчивото развитие и провеждането на зелени политики.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук