Изборният ден - почивен за Covid 19

1385 преглеждания

Коментар на Ивелина Мазълова, ученичка в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велинград

Не му ли омръзва на корона вируса постоянно да вилнее наоколо, да се разхожда насам-натам и да не ни позволява да забравим за присъствието му? Няма ли умора това нещо?! Не му ли трябва почивка? Ако на него не, на нас ни трябва! 

За пръв път след повече от година, корона вирусът бе изместен от светлината на прожекторите и свален от центъра на сцената, защото избори като никои други се проведоха на територията на България. Избори по време на пандемия, в която уж би трябвало да се ограничат социалните контакти и да се спазват противоепидемичните мерки в името на здравеопазването. За жалост, на такова събитие спазването на дистанция е почти невъзможно и в „подкрепа“ на това прекалено малко действия се предприеха по въпроса или по-скоро останаха на хартия.

Преди настъпването на изборния ден се плануваха доста повече мерки, отколкото се прилагаха на практика. Метър и половина дистанция - реално не навсякъде имаше такава. Еднопосочно движение на избирателите - не бе удостоено с внимание от всички избиратели. Дезинфекция на химикалките в секциите след всеки и дезинфекция на ръцете преди гласуване - пълен абсурд! Единствено носенето на маски бе масовост.

Редовните реплики, които чуваме всеки ден - да спазваме дистанция, да останем вкъщи, да пазим здравето си, изведнъж се превърнаха в: „Излезте и гласувайте, хора“. Тази антитеза ни обърна на 180 градуса и застана на дневен ред. И в момент, в който всеки е зает с нещо покрай парламентарните избори, покрай предизборните кампании, размисли и страсти - нищо друго не остана на така известния и нашумял Covid 19, освен да отмори малко, да скръсти ръце зад гърба и да се наслади на заслужена почивка. А дали наистина е почивал? Може пък да е бродил след вечерния час. Или пък, дори Covid е вдигнал ръце пред управата ни! А, да, бил е у Слави Трифонов - създателят на партията „Има такъв народ!“, който отказа да излезе пред камерите в деня на изборите, заради симптоми на коронавирус.

А как реално стоят нещата? Почти забравихме за него в цялата тази какафония около новото Народно събрание. Да, но вирусът рязко ни напомни, че няма да ходи никъде - поне засега.

Допълнителни мерки за хората от уязвимите групи не се предприеха. В България не настъпват изменения в Избирателния кодекс. Вместо това промени се правят в Закона за извънредното положение, които позволяват на карантинираните да гласуват чрез подвижни избирателни кутии, а хората, изолирани три дни преди изборите нямат право на глас. За общото благо... Това ли е „доброто“, което е предвидено за народа? Може би просто това е положението и няма какво да се направи, трябва да се примирим и да се надяваме вируса да не ни застигне. Нямаше ли подходящи алтернативи за гласуване? Както се казва: „Като не знаеш какво да правиш, гледай хората“. България не е първата държава, в която се провеждат избори по време на извънредна обстановка.

Редица други преди нас вече го направиха и то по доста по-организиран и по-предвидлив начин спрямо ситуацията. В Нидерландия, например, изборите траят три дни, през два от които гласуват само избирателите от уязвимите групи, а на третия - всички останали, като е въведено и дистанционно гласуване. В Португалия се разрешава гласуването от вкъщи. В Южна Корея се определят различни часове за гласуване на хората под карантина в специално предназначени секции, а на гражданите с корона вирус се позволява да гласуват по пощата. В Чехия карантинираните имат възможност да гласуват от колите си във фиксиран ден и секции за това, а във Франция се дава право на уязвимите граждани да посочат други хора, които да гласуват вместо тях.

Е, в крайна сметка виждаме, че не е като да няма начини да се направи нещо по въпроса. Но такива сме си ние българите - класици. Толкова сме праволинейни. Затова и за нашите „свръх загрижени“ държавни ръководители една от приоритетните цели, когато поемат властта, е овладяване на корона кризата. Ами, успех! Дано мисията е по-успешна, отколкото в изборния ден, от който отчетените резултати, изглежда, не са много по вкуса на шестте партии, които влизат в новия парламент и положението за тях далеч не е розово. В този му вид, Народното събрание се очертава да бъде доста „шарено“, та току виж поради прекалените разногласия се проведат други избори. Е, тогава Covid 19 може би ще има нужда да си вземе още един ден отпуск.

Материалът е изготвен от Ивелина Мазълова, ученичка в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велинград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук