Боян Кондуров - „За да успееш е нужен авторитет и доказване“

3526 преглеждания

Пожарникарят от Благоевград - спасител на човека и природата

На 30 години става един от най- младите началници в редиците на МВР в страната, а зад гърба си има над 500 потушени пожара. През 2017г. получава награда „Пожарникар на годината“. „Всеки път има страх“ – това са думите на Боян Кондуров- Началник Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Многократно жертвал живота си за спасението на други, той е истински родолюбец, а самата му личност е достойна за подражание.

Роденият през 1982г. в Благоевград пожарникар, Боян Василев Кондуров, израства в обикновено семейство. Когато през 2001 година получава диплома за средно образование, младият мъж дори и не си помислял за професията „пожарникар“. Неговият ориентир е майка му, която го насочва към Академията на МВР. Оттук започва всичко. През 2008 година, Боян завършва курс  за повишаване на квалификация по „Височинни аварийно-спасителни действия с ползване на въжета и въжени устройства” в Академията на МВР,факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“. От 24.10.2005 – 2011 година,Кондуров заема длъжностите „Инспектор II ст.“ и „Инструктор V степен“ „Пожарогасене,аварийно – спасителна дейност и защита на населението“ в град Разлог.

„За да успееш е нужен авторитет и доказване“ – разказва пожарникарят. Благодарение на упоритият си труд, постоянно усъвършенстване и целеустременост, през 2012 година, Боян е назначен на длъжност Началник Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – I- ва степен – Благоевград. По това време, той е само на 30 години и е един от най- младите началници на такъв пост. Човекът, който споделя живота си с Боян е неговата съпруга – Кристина. В нея той вижда истинска подкрепа и крепител на семейното огнище. По професия, тя е пътен инженер в областта на строителство на магистрали. Служебните ангажименти на Кристина предполагат много командировки, но въпреки това, те успяват да поддържат пламъка на любовта.

А какъв е Боян извън образа на началник и огнеборец? Защо реших да пиша за него? Какви са неговите страхове и слабости? Имах възможността да се запозная лично с г-н Кондуров. Посрещна ме в офиса си и беше готов да ме запознае със собствената си работа и най- вече да ме спечели с историята си. Боян изглежда доста уравновесен човек, изключително честен и не се притесняваше да ми сподели абсолютно всичко, което ме интересува. Започна с биографията си, след което ми разказа интересни случки от професионалния си път. Самият той 500 пъти е влизал в огъня и зад гърба си има хиляди спасени човешки живота. Това, което ми направи впечатление е че в кабинета му има множество картини, в които огънят е главното изображение. По време на разговора ни, човекът сякаш се пренесе на мястото на случаите и започна да ми ги описва, а аз жадно поглъщах разказите, а на моменти изпитвах огромна печал. Боян заявява, че работата му е обвързана със ситуации, от които всички бягат, но той и колегите му трябва да са там.  Заедно с тях, те успешно са се борили за спасението както на хората, така и на техните домове. Не липсват обаче и трагичните случаи, в които той с огромно съжаление и тъга споделя за намирането на изгорени тела. Питам го: „Усещате ли страха, когато настъпи моментът да се отзовете на помощ?“, а той ми отговаря : „Разбира се! Всеки път има страх! Моментът,в който спре да те е страх, значи или имаш проблем, или лъжеш“!“.

Голяма похвала за 35 годишния началник за 2017 година, е получаването му на наградата „Пожарникар на годината за 2017“. Тя е връчена, заради тежкия пожар  край град Кресна, в който нашият съгражданин стои шест денонощия на терен, в който е имало голяма опасност за  живота на много хора. Самата купа на победителя не е поставена редом до другите му отличия, които са заели стените на кабинета му, а е оставена в коридора, защото той смята,че: „Това не е толкова лична награда, а за всеки мой колега, за целия ни колектив, всеки е допринесъл за отличието!“. В този момент, аз се убедих колко смел и разумен е героят на Благоевград и колко много сила и здрав дух се изисква, за да се запази самообладание и да се прецени точното действие в точната ситуация.

 Паралелно с успехите на нашия пожарникар си позволих да го попитам и за неговите слабости. Без грам притеснение, началникът сподели за страха си от високо, въпреки, че работата му е обвързана с височини. Разказва ми : „Работил съм на високо със стълби до 30 метра височина. В такива моменти забравям за страха и гледам да си върша работата“. Обяснява ми, че при най- малката грешка може да се случи нещо лошо. Тук Боян отново ме накара да повярвам, колко силен характер притежава и колко много чувства влага за изпълнение на професията си.

Разговорът ни беше към края си. Човекът ми сподели, че скоро му предстои лагер в Хърватска, на който той с нетърпение очаква да се запознае с хора от други страни, които също като храбрия ни благоевградчанин споделят живота си денонощно с огъня. Като за последно,той ми разказа,че скоро ще се осъществи учение на младите деца в града ни и всяко хлапе ще има възможността да се погледне от страната на пожарникаря. Целта е да се тренира мобилизацията им. Личното събеседване приключи. Въодушевен съм. Душата ми се чувства много удовлетворяващо,когато се среща с хора и герои като личността Боян Кондуров,които указват помощта си чрез работата си. Сериозно трябва да се замислим,каква цена плащат хора като него с живота си,за да запазят един човешки живот!

За него приятелите му споделят, че той винаги тръгва към морето, когато трябва да избира къде да почива. Те отбелязват също, че край него всичко е огън, и когато е на терен е сред пламъците в буквалния смисъл, а когато седне зад бюрото, огнените езици го обграждат от многото снимки по стените.

Боян Кондуров сега е само на 37 години, а му предстоят все повече и повече успехи. Той е герой! Той е спасителят на човека и природата в нашия край! Той е човекът, който ме научи, че всеки път има страх, но забравяш за  него по време на работа и си готов да бъдеш пазител на обществото в името на живота, пазител на духа ,точно като Боян.

Материалът е изготвен от Петър Стойнев, ученик в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Благоевград, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца