Захарий Стоянов работи за развитието на Галиче

7211 преглеждания

Потомъкът на рода на великия революционер, държавник и писател, се е посветил на развитието на селото и младите хора в него

Добродушен, отзивчив, родолюбец, активен общественик, допринасящ за развитието на село Галиче. Желаещ да направи нещо хубаво за своя край от детството. Това е човекът, когото ще ви представя в следващите редове, а именно мой ментор и скъп приятел Захарий Стоянов. Пример на думите си „ Мечтата се постига, когато се превърне в цел. Нещата се случват в зависимост от това колко силно ги искаш.“

Роден на 24 юли 1993 г. в град София. В семейството на  ерудирани с висше образование родители. Най-малкият член на семейството, както дядо му Вичо Стоянов е най-малкият брат на Захарий Стоянов, на които днес е наследник. Получава основното и средното си образование в две люлински училища – 56-то СОУ „ Константин Иречек“ и 79-то СОУ „Индира Ганди“. Възпитаник е на Университета за национално и световно стопанство , където изучава бакалавър с направление „Администрация и управление“ и със специалност „Регионално развитие“. Записва магистратура „Регионален мениджмънт и бизнес“. След което проявява желание да запише и докторантура като интереса отново го води към регионалното развитие. Избрал е да се развива в областта на интелигентни системи. 

Член е на студентския съвет към УНСС и на две комисии към него. Едната е за работа с неправителствени организации, а другата за научно-приложна дейност. Извън университета работи като брокер на недвижими имоти.

През 2014 г. заминава за САЩ, където пребивава половин година и успява да разшири кръгозора си. През 2016 г. започва активно да се интересува от личностно развитие. Желанието за развитие идва от силното впечатление, което му правят хората от една копмания за пътуване, отношението, което имат както помежду си, така и с останалите,   което се припокрива с неговите разбирания за равенство и отношение между хората. 

Любовта му в спорта е футболът. От тук идва страстта да организира футболни турнири в село Галиче. С течение на годините забелязва как на всеки празник на селото има все-по малко хора и това го мотивира да направи първия турнир по мини-футбол, с което да разнообрази събора на селото и да привлече повече хора. Организирал е и благотворителен концерт и турнир. С всеки следващ турнир се записват все повече отбори. Турнирите в Галиче вече са традиция като последния бе на Великден.

През 2018 г. е поканен да участва в младежкото Сдружение „Роден двор“ и не след дълго е избран за негов председател. Участва в организирането на летни кина в селото, отбелязване на Йордановден за първи път, уроци по родолюбие. Умее да организира хората, ментор и вдъхновител е на много младежи от селото. Изявява се като добър лидер в дейностите, които организира. Последна такава инициатива беше екскурзия до Шипка за 3-ти март, където хората го определиха за неформален лидер. В момента тече усилена подготовка по организирането на първия по рода си Фолклорен фестивал „Данфорови ритми“.

Мотивацията да променя селото, а не да остане и да се развива в града идва от  детство му тук. Интересен факт за него е, че като малък е искал да се премести да учи в селското училище, а не в София – от любов към мястото. Иска да промени селото, да се разрасне и да процъфтява, защото според статистика  за териториално разпределение на населението от 2016 г. - 73.3% население са в града, а в селата 26.7%. Страната е разделена на 6 статистически района, 28 области и 265 общини. 49.9% от населението са в Югозападна и Южния централен район, а най-малък брой на населението е Северозападният район 10.8%. През 2015 г. най-голямо е намаляването в Северозападния район – с 1.8% , родолюбецът се стреми към обратния ефект. Смята, че живота на село е много по-качествен от живота в града.

Това, с което се отличава от другите е, че когато има идея/цел той действа и я реализира. Отличава се с отношението си към хората. Предпочита да опознае човека, вместо да съди за него от приказки.  Приятелите му го описват като добър човек, положителен, с приятно излъчване, отзивчив и спретнат.

Мечтае за единство. Всички ние сме различни, но всеки може да допринесе със своя опит и знания за развитие на селото. Да бъдем единни в преспективата си за развитие на Галиче и да помагаме без значение в добри или лоши отношения сме с някого. На първо място за жителите на Галиче да бъде развитието на селото, защото ние градим бъдещето на следващите поколения и сме преки участници. От нас зависи да създадем добри условия и може да се постигне като водещо е желанието. 

Захарий Стоянов е един ярък пример, че Галиче не е забравено от своите деца. Някои от тях се връщат тук в малкия къс от северозападния рай, където е и тяхното сърце.

Материалът е изготвен от Евелина Димитрова, ученичка в СУ „Христо Ботев“, с. Галиче, за ученическия конкурс на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC ОСКАР-ЕЛ

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца