„Хоро за хората“ в Люлин, в София

2584 преглеждания

Всяка неделя жителите на квартала се танцуват и се забавляват под ритмите на българските хора

“За да запомним времена отминали,

за да вървим по стъпки неизстинали,

нека рамо до рамо на хорото

да съхраним в душите си доброто!”

Вдъхновени от този апел, на седми април, над 50 души от столичния квартал “Люлин” за пореден път се хванаха на традиционно хоро, организирано под инициативата на будни граждани от района. “Хора за хората” - такъв е слоганът на събитието, което се състои всяка неделя на централния площад при храма и вече в продължение на почти цяла една година не спира да привлича малки и големи дори от съседните квартали.

Идеята несъмнено е идвала на много люлинци и преди, активно осъществяването й да се заеме Добрин Петков, eдин от организаторите на “Хоро за хората”. Инициативата започва още преди 6 години в столицата София, като локацията е градинката пред Народния театър "Иван Вазов". Не след дълго, вдъхновени от примера на софиянци, хоро заиграват и Пловдив, Пазарджик, Кюстендил, а днес вече събитието активно се провежда в 37 български града, като продължава да се разраства, поддържайки жив пламъка на българския дух и национално самосъзнание. 

Целта на “Хоро за хората” е преди всичко опазване на хилядолетните български традиции, които са ни запазили като народ и са съхранили българската ни памет. Организаторите обаче не пропускат да споменат и че да се играе хоро, е забавно и приятно -  там, на хорото, всички,  хванати за ръце, се веселят и се откъсват от ежедневните си проблеми, заедно, под звуците на народната музика и в ритъма на танца.

Така, решен да постави основите на инициативата и в Люлин, Добрин приканва хората да се включат в организирането и реализацията на събитието - това се случва в групата “Люлин” във Фейсбук, която активно отразява всичко, случващо се в квартала. Мигновено стотици амбициозни съкварталци мигновено откликват на призива на Добрин и скоро общите им усилия се увенчават с успех - първото неделно хоро е факт, като е осъществено и с подкрепата на местния фолклорен танцов ансамбъл “Ястра”.

Оттогава хоро има ежеседмично, независимо от климатичните условия - хората са навън и зима, и лято, и в дъжд, и в сняг - заедно, ръка за ръка. Уговорките за предстоящото хоро всяка седмица се правят в групата на квартала във Фейсбук, а люлинчани винаги обещават да помогнат - кой с каквото може.

Музикална уредба и колони, голямо българско знаме и дискове с автентични български народни песни - и тази неделя всичко това беше осигурено на добра воля от родолюбиви граждани. Десетки съкварталци за пореден път се хванаха ръка за ръка и играха кръшни хора чак до мрак. Мнозинство бяха младежите и децата, които майсторски знаеха стъпките дори на сложни български хора и с нетърпение бързаха да се включат веднага щом се залюляваше ново. Тъй като хорото само по себе си е колективен танц, изискващ хората да се движат в синхрон и да се държат като едно цяло, то играещите го неминуемо се сближават и сплотяват. 

Вечерта много люлинчани споделиха, че именно на хорото са завързали множество приятелства със съкварталци, а някои дори са се запознали и с бъдещата си половинка. След края на днешното неделно хоро всички се разотидоха уморени, но с грейнали усмивки на лицата и сигурни, че и следващата седмица ще са отново тук, защото именно това е идеята на хорото - целият народ ръка за ръка.

Материалът е изготвен от Калина Александрова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер”, град София, специално за ученическия конкурс на EspressoNews, "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца