Активният гражданин не чака, а създава доброто!

1072 преглеждания

Коментар на Кристиана Белова, ученичка в ЧПГЧО „Челопеч“, с. Челопеч

Всички казват: „Чакаме да дойде добро...!“ и чакат, и чакат, не спират да чакат. Дойдат ли избори - тогава най-много чакат. Ама с чакане не става! Та какво в живота получаваме само с чакане, без да дадем от нашата енергия, усилия и желание? За доброто не се чака, че като нищо ще ни подмине. То се създава и преоткрива, а всеки, който желае ще намери начин да помогне за неговото разпространение.

Провеждането на избори е пример за граждански акт, чрез който всеки има правото да даде своя глас, да се вълнува за политическото състояние на страната, да очаква подобрения и веднъж гласувал да вярва, че е допринесъл за развитие към доброто.

Тази година, на 4 април се проведоха парламентарни избори, които се открояват от отминали години и водят до все повече размишления и въпроси. Това са първите избори, проведени по време на пандемия, като нов метод беше включено и електронното гласуване, ГЕРБ спечели изборите, но както много медии отразиха „изгуби властта“, БСП е трета политическа сила, а на второ място по гласове се изкачи партията на Слави Трифонов - „Има такъв народ“. Парламентарните избори през 2021 ще бъдат запомнени и с един сравнително висок процент на избирателна активност. Обобщената активност за гласуване за страната е 50,61%. Това, което направи впечатление на много хора и е факт, е високата избирателна активност при младежите, които този път решиха да не махнат небрежно с ръка и да оставят нещата в ръцете на по - възрастните. Младите хора показахме, че имаме интерес към случващото се и внимателно наблюдаваме събитията в държавата, въпреки че понякога може да изглежда, че неглижираме обстановката и предпочитаме да отместим поглед.

Всички политически конфликти, обществени събития и активности на неправителствени организации, които се случиха през изминалата 2020 година, имайки пряка връзка с политиката по някакъв начин успяха да повлияят и на младежите, и на избора им да изразят своето мнение.

Забелязвам, че младите хора, включително и аз, все повече избираме да помогнем за изграждането на едно здраво и развито гражданско общество в една демократична държава и усещаме неговата необходимост. Включваме се и организираме различни кампании, допринасяме за културното развитие на страната, създаваме нови и иновативни идеи, а изборите са само още една дейност, в която тази година много млади хора взеха активно участие, заявявайки позиция. Оставяйки резултатите от изборите настрана, високата избирателна активност показва, че в България има хора, които търсят, вярват и са готови да се борят за едно по - добро бъдеще и промяна. Без значение коя е първа политическа сила, важното е, че хората избират, за да бъде продължено развитието на България във всеки един аспект. Гражданите дават гласа си, доверяват се на своя избор, вярват в правотата на мнението си и очакват желаните резултати. Веднъж гласувал, ти започваш да се интересуваш много повече от политическото състояние на страната и не само, а това е изключително важно за едно демократично общество, което иска да бъде информирано и включено в разясняването на държавните проблемите и техните решения. Разговаряйки с мои приятели, които избраха да гласуват, виждам, че подобен акт успява да повлияе на самочувствието на младите хора за гражданството, за една принадлежност към обществото и една отговорност към него и теб самия. Високият процент на избирателна активност ме навежда на мисълта, че ние младежите все повече започваме да се интересуваме от политически и държавни въпроси и давайки своя глас очакваме подобрение.

Смятам, че интелигентните млади хора сме достатъчно осъзнати и много добре знаем, че само с чакане на доброто не става, изискват се дела, които да го създадат, а ние не се страхуваме да ги направим. Активният гражданин, в истинско гражданско общество, отстоява демократичните ценности и принципи, отстоява своите права с конкретни действия, позитивна нагласа и желание за промяна. Вярвам, че тези парламентарни избори са част от този процес към доброто, който можем да изпълним с оптимизъм, защото показаха, че има много хора, които не просто търсят промяна и развитие, но и са готови на действия, за да го постигнат!

Материалът е изготвен от Кристиана Белова, ученичка в ЧПГЧО „Челопеч“, с. Челопеч, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук