Американският университет в Благоевград - катапулт в трудовия пазар на амбициозните студенти

1769 преглеждания

В университета са разработени различни методики по модел на американските висши учебни заведения

На площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград, сред малкото на брой институции и постройки, които оформят центъра на Благоевград, се откроява внушителна сграда. Тя помещава три учреждения с важно социално и културно значение за нашия град - Американския университет в България, 1-ви корпус на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Регионалната библиотека „Димитър Талев“. Ежедневно хиляди благоевградчани минават покрай сградата, дори и с колите си, когато шофират по Булеварда. Особено ме радва фактът, че сградата е като „втори дом“ за образованите млади хора – бъдещето на Благоевград. Когато вървя по площада, често виждам студенти на входа на Американския университет, които седят на пейката и четат книга или пък разговарят със свой състудент. Неволно се усмихвам при пъстрата гледка с хора от различни националности, които се шегуват, пият кафето си заедно или разгръщат учебници и нервно се препитват преди изпит.

Историята на Американския университет е сравнително прясна. Основан е през 1991 г., в зората на демокрацията в България. Той е създаден с подкрепата на правителствата на Република България и САЩ. В самото начало е въведена американската система на образование Liberal Arts, целяща завършилите студенти да притежават по-широк спектър от знания, както и специализация в различни области. В университета са разработени различни методики по модел на американските висши учебни заведения, които да помагат на студента да развие критично мислене, лидерски способности, практическа насоченост и други. Учебният процес се провежда изцяло на английски език, като професори от цял свят преподават в университета като гост лектори. Специалностите икономика, компютърни науки, бизнес администрация, политически науки и журналистика и масови комуникации, са сред най-желаните в университета, а освен това студентите, завършили  тези направления, са сред най-успешните и добре платени специалисти в страната според Системата за оценяване на университетите в България. Първият випуск се състои от 208 студенти, повечето българи, но в сравнение с днешните випуски, чуждестранните студенти са 60%  по данни на проведена статистика през 2016 г. в АУБГ. Понастоящем се обучават 1000 студента от над 40 държави, идващи от 5 континента. Американският университет е частен, но поддържа партньорски отношения с много организации и институции, които правят  дарения. Сред дарителите и приятелите на университета са Джон Димитри Паница, Ана Чапрашикова, Минко Балкански, Атанас Замфиров, фондация „Америка за България“ и други. Важен детайл е, че студентът завършва с две дипломи – българска и американска, като чрез Европейското дипломно приложение, дипломата от АУБГ  е призната в цяла Европа.

Центърът за подготовка по английски език към Американския университет е посещаван предимно от ученици и млади хора, които искат да подобрят английския си и да се подготвят за изпитите TOEFL и IELTS, с които да кандидатстват в чуждестранни университети. Приемът в университета проследява комплексно личността на кандидат-студента, като условията за кандидатстване са не само високите резултати на приемните изпити и отличното владеене на английски език, а и развиването на разнородни таланти, проява на инициативност и участието в извънкласни дейности. Университетът предлага широк диапазон от възможности, така че студентите да разширят кръгозора си и да осъществят обмяна на опит чрез програмата за обмен International Student Exchange Program (ISEP), програмата „Еразъм“ и други.

Кампусът „Скаптопара“ на Американския университет е сред най-новите и най-модерните съоръжения в Благоевград. Той включва 3 общежития: академичен център „Балкански“; най-голямата англоезична библиотека в Югоизточна Европа – „Паница“; и студентски център „Америка за България“. Университетът предлага широк набор от дейности, с които студентите да се разнообразяват, да използват като места за развитие и изява. Сред тях популярен е хорът, клубовете по дебати, театър, информатика, студентската медия „AUBG Daily” и спортните отбори.

В  ELI (English Language Institute) към Американския университет, аз се запознах с много умни и целеустремени младежи, както и с професионалисти на високо ниво, които ми помагат да усвоя езика по най-добрия начин. Преподават ми и учители от американски произход, с които често обсъждаме възможностите за реализация в България и дори те самите разказват как са „попаднали“ в Благоевград и благодарение на работата си в Американския университет, те са възприели града като дом, в който са създали семейства. Според тях нашият град е приветлив и атрактивен за младите хора, които търсят уют, спокойствие и образование от американски тип на качествено ниво. 

Материалът е изготвен от Мария Чорбаджийска ученичка в ЕГ "Акад. Людмил Стоянов" гр. Благоевград, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

Снимка: Wikipedia

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019  Пътят към дома“: Община Враца