В два уикенда благоевградчани ще почистват и озеленяват своя град

1273 преглеждания

Мотото на кампанията е "От нас зависи!"

Нуждата от чистота и зеленина подтикна община Благоевград да създаде събитието „Чист и зелен Благоевград”, като своеобразно надграждане на националната кампания „Да изчистим България ЗАЕДНО!”. Идеята е в два поредни уикенда (6.04, 7.04 и 13.04, 14.04), доброволци от целия град да се включат и да участват в пролетното прочистване и озеленяване на града. За целта, общината подсигурява нужните материали – метли, ръкавици, чували, както и дръвчета, които гражданите да засадят в междублоковите пространства. 

Мотото на тазгодишната инициатива е „От нас зависи!”, което подсеща, че всеки трябва да носи отговорност към заобикалящата ни среда. Общината се стреми да стимулира гражданите да събират разделно отпадъците, за да могат да се рециклират и по този начин да подпомогнат опазването на околната среда. Разделното събиране намалява вредните емисии, спасява милиони дървета от изсичане, опазва дивата природа и местообитанието на животните, както и нашето собствено здраве. Не е толкова невъзможно да събираме фасовете си и опаковките си, докато не намерим предназначеното за тях място - а то не е почвата. В крайна сметка, природата спокойно ще оцелее без човешкия род, ала ние не можем без нея. Най-малкото, което можем да направим, е да й се реваншираме като не я замърсяваме.

Активното участие на благоевградчани в първия уикенд от кампанията е добър пример, като се очаква той да бъде заразителен и да активира у хората повече желание за почистване и поддържане на приветлива и зелена градска среда. Наред с това, можем да ограничим използването на опаковки за еднократна употреба - найлонови торбички, пластмасови бутилки, сламки и чаши и др., обичайни за ежедневито ни и вредни за околната среда продукти лесно могат да бъдат заменени с такива за многократна употреба. Можем да намери ново приложение на стари и непотребни вещи, а вместо да изхвърляме годни дрехи и обувки, те може да бъдат дарени на нуждаещи се хора. Съществуват още безброй примери, човек просто трябва да търси. И да изпълнява личната си отговорност всеки ден от годината, където и да е по света. 

След края на първия уикенд от кампанията "Чист и зелен Благоевград", която достигна до сърцата на много благоевградчани, организаторите от общината очакват още повече граждани да се включат в акцията по почистването и озеленяването на града в предстоящата събота и неделя. 

Материалът е изготвен от Мария Стоева ученичка в ЕГ "Акад. Людмил Стоянов" гр. Благоевград, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019  Пътят към дома“: Община Враца