Все повече интерес към Източните Родопи

1386 преглеждания

Анализ на Павел Данев, ученик от ЕГ „Проф. д-р. Асен Златаров“, гр. Хасково

С течение на годините, статистиката показва засилване на интереса към Източните Родопи. Анализираме една от най-големите гробници в България - Александровската гробница.

Тя е разположена в западните покрайнини на село Алекснадрово, което се намира на около 20 километра източно от Хасково. Открита е през 2000 година при разкопки на могилата Рошавата чука, като тя е едно от най-значимите открития на българската археология, обясняват от Министерството на туризма.

Построена е през втората половина на IV век пр. Хр. Служила е за последен дом на богат тракийски владетел, чието име остава неизвестно. Нейните стенописи са уникални по рода си и са сравнително добре запазени. Те са из цялата гробница, в камерите, в коридора, в преддверието и представят различни сюжети.

Архитектурата също е впечатляваща. Гробницата има коридор, дълъг 15 м, а входът й е от изток. По коридора се стига до правоъгълна камера с размери 1,92 х 1,5 м. След нея следва кръгла камера с диаметър 3,30 м и височина 3,40 м. Сводът й има камбановидна форма и започва още от пода. До южната й периферия е изградено каменно ложе, което е било разрушено още в античността, споделят от министерството на туризма.

В непосредствена близост до гробницата, през 2009 година, се открива Музеят на тракийското изкуство в Източните Родопи, който е точно копие на гробницата и е достъпно за туристи. Репликата предоставя възможност на хората да се запознаят с уникален паметник на античното изкуство в Тракия.

Богатата експозиция показва още и множество артефакти от тракийския период в региона на град Хасково. Сред най-ярките експонати в Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи” безспорно са откритите в северната част на Сакар планина 98 златни апликации (4500 - 4000 г. пр. Хр.). Заедно със златните накити от Варненския некропол и огърлицата от с. Хотница те са най-старото обработено злато в света, разказват от туристическото министерство.

От 2011 година обектът става част от Стоте национални туристически обекта на България. Предоставените ни данни от РИМ-Хасково показват, че гробницата през изминалата 2019-а година е посетена от 17 150 души, като спрямо предходната са 1 050 повече или 6,5%.

От тях най-голям е делът на пенсионерите - 6 850 (26%). Интерес има и от страна на ученици, като посетилите гробницата ученици са  1 600 (6%). Чужденците също не липсват - 930 чуждестранни туристи са проявили интерес към гробницата или 3%, като повечето са от Англия, Франция, Русия, Германия и Полша.

През 2019-а се навършиха 10 години от откриването на Музейния център, построен с финансовата подкрепа на японското правителство.

Откакто Александровската гробница е открита през 2009 година постоянно се наблюдава ръст на посещенията, като през последните години е с около хиляда туристи на година.

Статистиката показва още, че през 2018-а година музеят е посетен от 16 100 туристи, което сравнение с предходната година е с 1 050 души повече или 7%. увеличение. Следователно през 2017-а година гробницата е разгледана от 15 050 души, което сравнено с предходната отново е с 1 050 туристи повече или приблизително 7,5 на сто. През 2016-а година интерес са проявили 14 000 души.

Иначе и хасковският регионален исторически музей, към който е гробницата също бележи ръст на посещаемостта. 24 435 посетители са разгледали обектите на Регионалния исторически музей в Хасково през изминалата година. В сравнение с 2018-та има ръст от 1635 души. Спад обаче се наблюдава при чужденците. Затова пък наред с традиционните посетители от Англия, Германия, Турция, Гърция, САЩ, Холандия, Испания и Русия, експозициите  са разгледани от туристи от Австралия, Китай и Япония.

Светът забави ход - планетата си пое въздух, хейтърите остават

Материалът е изготвен от Павел Данев, ученик в ЕГ „Проф. д-р. Асен Златаров“, гр. Хасково, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Снимки: ТИЦ-Хасково

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:


Медийни партньори на конкурса са: 


Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца