Ланд. арх. Димитър Данчев: „София - съчетание на вековни традиции и съвременна архитектура и ландшафт“

2476 преглеждания

Интервю на Хари Диков, ученик в Американски колеж в София

Ландшафтните архитекти са хората, които се грижат столицата ни да има вид на красив и модерен европейски град и полагат огромни усилия за цялостното развитие на София. Чрез своята ежедневна, неуморна дейност, те имат огромен принос в последните години града да става все по-зелен чрез засаждането на хиляди нови дървета и красиви цветни композиции не само в парковете и градините, но и в градската част. Впечатлен от позитивната промяна, реших да интервюирам ландшафтния архитект Димитър Данчев, директор на дирекция „Зелена система“ към Столична община.

Моля, представете се на аудиторията и ни разкажете за себе си в личен план - квалификации, образование, хобита, интереси и други.

Роден съм в град София, завършил съм средното си образование в Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Христо Ботев” гр. София, а висшето си образование в Лесотехнически университет гр. София с магистърска степен специалност „Ландшафтна архитектура“. През свободното си време обичам да посещавам футболни мачове с приятели, както и да играя волейбол и тенис на корт. Интересите ми са в областта на информационните технологии и в частност програмите за проектиране и 3D визуализации, както и всичко свързано с компютри и смарт устройства.

Как избрахте професията си?

Израснал съм в семейство на архитекти и хора на изкуството. От малък наблюдавах с интерес и се възхищавах на дейностите, с които се занимават те, и поради тази причина реших да последвам техните стъпки с образованието си. Работата на ландшафтния архитект е всичко, свързано с пейзажната архитектура, от това да прецени откъде да минава алейната мрежа в парка до подбирането на най-подходящите настилки за алеи и площадки. За разлика от повечето инженерни специалности, ландшафтният архитект се съобразява едновременно и с климатичните особености, и с екологичните изисквания и спецификите на местата, които проектира и изгражда. Основните елементи, с които борави, са растителността в нейните най-различни форми - декоративни храсти, дървета и цветя. Това беше причината да избера тази професия.

Какви трудности срещнахте по пътя си досега?

Както се случва при всеки млад специалист, пред мен стоеше дилемата дали да работя по специалността, макар и с по-ниско заплащане, или да избера друга по-добре платена работа. Трудно беше да взема това решение, но поради интереса и желанието ми да се развивам в професията, която съм избрал, предпочетох да се насоча към развитието си в тази област. 

Достигнахте ли поставените цели в работата си?

Човек винаги трябва да си поставя цели. За да се чувстваме удовлетворени от себе си съвсем естествено си поставяме цели, към които се стремим.  Трябва да намерим баланса между това да не си определяме нито твърде лесни, нито твърде сложни такива. Единият случай крие риск от това да забавим или спрем развитието си, а другият може да ни разочарова и демотивира. Поставяйки си цели, ние определяме посоката, която искаме да следваме. Всяка стъпка, която поемаме за да изпълним своите цели, води до придобиване на самоувереност и на вяра в собствените ни умения и убеждения. Плановете, които съм си поставил до този момент, смятам за  постигнати, докато бъдещите такива продължавам да следвам.

Кой е най-големият Ви успех досега?

Прекрасното на тази професия, е че това, което проектираш като идея, има реална възможност да видиш реализирано на терен, което ти носи чувството за удовлетвореност и постигнат успех. Аз изпитвам тези чувства, когато виждам реализирани проекти на терен, като например изградени нови паркове, градини, пространства, цветни композиции и нови детски площадки, на които хората се радват. Най-голямото ми постижение към този момент е кариерното ми развитие и удовлетворението от свършената  работата, но целите ми са мащабни, поради което вярвам, че най-големият ми успех тепърва предстои. Всяка постигната цел е успех, докато бъдещите ми цели са бъдещи постигнати успехи!

Опишете ни своя нормален работен ден.

Работният ми ден е съвкупност от административна работа в офис и работа на терен. Административната ми част от деня е свързана със съгласуване на преписки, изготвяне на доклади,  провеждане на срещи и дискусии и решаване на казуси и въпроси, свързани с работния процес. Останалата част от деня продължава в работа на терен, сред паркове и градини, където проверявам извършените дейности и се взимат решения за предстоящите такива.

Кое е любимото Ви място в столицата?

В столицата има множество места, очарователни в своята същност, но любимо мое място остава пространството в центъра между старинните разкопки, цветните партери и скверове, като например градина „Кристал“, градина „Докторски паметник“, градина „Св. Климент Охридски“ и околното пространство пл. „Александър Невски“. Всички тези места съчетават в себе си атмосферата на вековни традиции и съвременна архитектура и ландшафт.

Какво е необходимо да се направи за развитието на София и как могат всички граждани на града да спомогнат за това?

За развитието на София като цели и приоритети са:

Опазването и развитието на зелената система чрез реконструкции и възстановяване на съществуващи паркове, градини и зелени площи.

Повишаване на качеството на зелената система чрез изграждане, ремонт и възстановяване на инфраструктурата, изграждане на поливни системи, възстановяване, попълване и обогатяване на биологичния фонд, влагане на качествени и трайни материали и полагане на необходимите за тях грижи.

Продължаване на засаждането на нова и подмяна на старата растителност, включително уличните алейни насаждания, възстановяване на тревни масиви  и откриване на нови цветни фигури.

Всички граждани на София трябва да се стремят да опазват това, което ние създаваме и за което се грижим.

Какви са бъдещите Ви големи проекти?

Разрастване на зелената система чрез изграждане на нови зелени площи като паркове и градини, както и такива към нови и реконструирани пътни артерии, транспортни възли, инфраструктура на метрото и площи с археологическа стойност в зелени територии. Други наши проекти са: да стартират мероприятия по проектиране и изграждане на междублокови пространства, възстановяване и облагородяване на изоставени зелени площи, повишаване на интензивността и качеството на поддържане и изграждане на  детски площадки.

Какво бихте посъветвали младите хора, които желаят да работят в тази сфера?

Да обичат работата си, да бъдат креативни и постоянни в целите си. Това ще доведе до осъществяването на идеите им и постигането на успехи.

В последните години, усилията на ландшафтните архитекти в столицата като Димитър Данчев дават видим резултат и това допринася за класирането на София на седмо място от 18 града в конкурс на Европейската комисия за „зелени“ градове. Важно послание е гражданите също да ценим и опазваме създадената зелена система. Пожелавам в близко бъдеще екипът им да постигне още по-значими и забележителни резултати и да изместим от първото място Виена в класацията за най-добър град за живеене в света.

Захари Белчев - възстановителят на София

Материалът е изготвен от Хари Диков, ученик в Американски колеж в София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Снимки: sofia.bg, БГНЕС

Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин