Готови ли са хората да се борят с корупцията по време на избори?

1206 преглеждания

Коментар на Снежана Илиева, ученичка в СУ „Васил Левски“, с. Коларово, общ. Петрич

Историите за гнилост и корупция винаги са най-добрите истории, нали? Днес ще коментираме частта на изборите, която не всеки има очи да види, не всеки има силата да ѝ се противопостави и не всеки може да се бори с нея.

Несъмнено изборните резултати тази година бяха доста неочаквани. Водещи политически сили се сринаха, докато една нова такава изгряваше и печелеше доверието на хората. Тези избори биха могли да се нарекат една революция на българския народ, защото той показа, че иска нещо да се промени. Темата за корупцията въпреки всичко остана водеща, но този път подходът към нея е различен - прекрачване нa границата от страна на политиците и решението за бунт на голяма част от народа, което може да определи като оптимистично за бъдещето. Би могло дори да се допусне, че корупцията на тези избори е възможно да е породена от страх на досегашните политически сили да не бъдат изместени от челните си позиции в Народното събрание. Каквато и да е причината обаче нарушенията са си нарушения и трябва да бъдат показвани, за да може всеки избирател да си направи собствени изводи и справедливостта да възтържествува.

По коментарите на хората под материали на няколко български медии се наблюдава убеждението, че корупцията е била доста засилена преди и по време на изборния процес тази година. В област Благоевград например ГЕРБ се радва на висок процент избиратели, но доколко гласовете са реални? Непосредствено след изборите не закъсняха и първите сигнали за нарушения. В група във фейсбук беше качен снимков материал, на който си личи как гласовете в село Първомай са подправяни и са слагани с по 30 - 35 гласа отгоре, а броят на бюлетини без преференция е намалял. Едната от снимките е преди поправката, а другата след. Тази публикация е пусната в социалната мрежа на 6 април към 14 ч. На следващия ден обаче, горе-долу по същото време, вече се вижда, че публикацията, която е споделена в групата, е изтрита от собственика и е останала само секцията за коментари. Предположенията на коментиращите са, че е възможно човекът, споделил публикацията, да е подложен на натиск от страна на действащата досега власт, или пък дори да е получил заплаха – неща, все пряко свързани с корумпираните властимащи.

В Петрич страстите преди изборите бяха нажежени и заради купуване на гласове от народния представител Георги Динев от ГЕРБ, който по разкази на свидетели е давал по 50 лв., за да получи някой друг глас. Измамите, свързани с тази тема, вдигнаха на крак голяма част от жителите на общината, защото искат да търсят справедливост, и дори са задействали въвличането на прокуратурата в цялата ситуация. Ако преди в повечето случаи хората се опитваха да стоят настрана и да бъдат пасивни, то сега се наблюдава едно „пробуждане“ и решителност постепенно да се изкоренява дългогодишният проблем, свързан с купуването на гласове. Очевидно е, че нагласите на избирателите са оптимистично настроени към борбата с този проблем. Дълг на младите е да се борят с корупцията. Такава е и тенденцията, която се наблюдава от последните избори - дори и да не бъде съставено правителство, то поне се вижда, че малко по малко гражданите започват да се интересуват от процесите, свързани с политическия живот, и са готови да се борят за светло бъдеще, където измамата няма да е водеща и истината излиза наяве. Страхът, който беше характерен за предишното общество, с течение на времето изчезва и на негово място идва надеждата. Надежда, която малко или много бе започнала да угасва.

Корупцията е една обширна и неизчерпаема тема, но ако всеки един погледне от не толкова консуматорска гледна точка, ако осмисли написаното дотук, може би с минимални усилия хората биха могли да се справят с нея. Важно е наистина всеки един да избере да се информира и малко или много поне да има мнение по горещите теми на деня, защото рано или късно, по един или друг начин, тези теми ще го засегнат лично.

Снимка: pixabay.com

Материалът е изготвен от Снежана Илиева, ученичка в СУ „Васил Левски“, с. Коларово, общ. Петрич, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“.

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук