Калина Влайкова: „Журналистиката е като стоманата. Суровина, без която не може“

3602 преглеждания

Журналистът и създател на платформата „Разбери ме“ е част от екипа на менторите в „Работилница за репортери 2020“

Калина Влайкова - журналист с дългогодишен опит и създател на платформата за класове по писмена комуникация - „Разбери ме“, e част от екипа на менторите в петото издание на конкурса „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“.

Ето какво споделя тя - за себе си, своя журналистически път и за участието си като ментор в „Работилница за репортери“: „Още в четвърти клас реших, че искам да стана журналист. Тази мечта не претърпя никаква промяна до далечната 2000-а година, когато направих първите крачки към сбъдването й. Оттогава до днес - вече близо 20 години - се занимавам с казване, разказване и показване. Първо в политическия отдел на вестник „24 часа“, където имах привилегията да се уча от най-добрите в професията. След това в Новините на NOVA Телевизия, където към текста и снимките добавих картина и звук. А през последната година - в авторския ми проект за обучения „Разбери ме“, който има амбицията да улесни и подобри писмената комуникация между хората.  За да се разбират по-добре.

Именно в разгара на това мое преподавателско вдъхновение дойде и поканата да стана ментор в „Работилница за репортери“. Благодаря сърдечно за нея и за чудесната инициатива! Тя подава ръка не просто на бъдещите журналисти. Тя подава ръка на професията, която повече от всякога има нужда от това.

Казвам на участниците в моите обучения, че журналистиката е като стоманата. Суровина, без която не може. Някои стоманени продукти отпадат от производство и употреба, заменят ги други. Но стоманата остава все така ценна.

И с професията е така. Медиите се променят, някои изчезват, други ги заменят. Но журналистиката остава все така ценна. Тя няма и не бива да изчезне. Защото е като стоманата. Какво по-хубаво от това да се включиш лично в каляването й?

Затова съм щастлива, че получавам възможност да участвам в „предаването на щафетата“ към тези, които ще я пазят, развиват и утвърждават.

И макар формално менторът да съм аз, вярвам, че ще науча от тях не по-малко, отколкото те от мен.  Успех!“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук