Мария Маринова: „София има предпоставки в пълна степен да се възползва от инвестиции, които тепърва набират сила“

2529 преглеждания

С преподавателя в катедра „Китаистика“ на Софийския университет, разговаря Десислава Панайотова

Представяме ви Мария Маринова, преподавател в катедра „Китаистика“ на Софийския университет и изпълнителен редактор в списание „Институт Конфуций в София. Тя работи и като преводач с китайски език в областта на икономиката, инвестициите, образованието, двустранното сътрудничество, туризма и други.

Г-жо Маринова, каква е ролята на „Институт Конфуций в София“ в привличането на чуждестранни инвестиции?

„Институт Конфуций в София“ е един от 500-те института „Конфуций“, създадени от Министерството на образованието на КНР в 142 държави от цял свят, чиято мисия е разпространението на китайския език и култура. Неговата дейност е изключително разнообразна и включва както обучителни курсове по китайски език за деца и възрастни, така и по-мащабни мероприятия, като добре познатият на столичани ежегоден „Фестивал на китайското кино“, придобилата международна популярност конференция „Пътят на коприната“, регулярните серии от открити лекции, спектакли, изложби, демонстрации на елементи от традиционната китайска култура и много други. Под егидата на „Институт Конфуций в София“ бяха създадени и оборудвани „Класни стаи Конфуций“ за изучаване на китайски език в няколко столични средни и основни училища. В този смисъл, той се явява звено, в което от десет години насам има активни китайски инвестиции в областта на образованието и културата. Всички проекти на Института се осъществяват в съвместно сътрудничество с отделите на Софийския университет, също и с местни организации, фирми и кадри, т.е. може да кажем, че това са преки инвестиции не само за района на столицата, но и за много други български градове (а отскоро – и за родопското село Момчиловци, в което трета година подред се провеждат курсове по китайски език и култура).

Имаше ли хора, които в началото бяха скептични относно ролята на „Институт Конфуций“ в столичния живот и неговата дейност?

По начало на всяко ново начинание се гледа със смесени чувства, особено когато става въпрос за институция със смесено българо-китайско управление, афилиирана към Софийския университет, но под финансовия и административен контрол на китайското Министерство на образованието. Много хора бяха скептични в началото, тъй като създаването на „Институт Конфуций в София“ бе един от първите по-сериозни проекти на двустранно сътрудничество в областта на образованието между България и Китай, освен това той е и първият такъв Институт на Балканите. Имаше много неизвестни и трудности, трябваше да се изработят програми и стратегии, да се намерят подходящи кадри, да се проправи път, да се набере популярност... Но благодарение на упоритите усилия на всички бивши и настоящи членове на управлението и екипа на Института, преди четири години се превърнахме в „Образцов Институт „Конфуций“, а след това спечелихме и почетната награда „Отличен „Институт Конфуций“ за 2017 г. Това е доказателство, че въпреки множеството обективни трудности, едни чуждестранни инвестиции в страната ни могат да бъдат добре използвани и да прибавят много допълнителна стойност към себе си, достатъчно е да бъдат добре управлявани и използвани целенасочено.

Участвате като преводач в бизнес-срещи, виждате ли интерес и към други отрасли освен култура и образование?

Да, разбира се, китайците имат подчертан и категоричен интерес към цяла серия от отрасли и бизнес-сектори на българската икономика – от изграждане на атомни централи, летища и инфраструктурни проекти, през изработване на коли, внос на автобуси, железници и други тежки машини, до закупуване на земя, инвестиране в земеделие, внос на български суровини и хранителни продукти като белен слънчоглед, сирене, кашкавал, вино, сокове, кисело мляко и много други. Родната ни селскостопанската продукция е привлекателна за тях с високото си качество, екологичност и конкурентни цени. Висок е интересът и към инвестиране в туризма, тъй като България все още е една от по-екзотичните и слабопопулярни дестинации за китайците, и като такава представлява туристическа ниша, която тепърва ще претърпи развитие.

Работите с млади хора като преподавател, виждате ли в тях желание за професионално развитие и правене на бизнес у нас, по-конкретно в родните градове?

Младите хора у нас, които специализират с китайски език, са доста търсени кадри, предвид все по-интензивните взаимодействия между България и Китай. Всички те имат желание за професионално развитие, но по-скоро като добре платени специалисти и преводачи във фирми и проекти, отколкото като предприемачи, които да развиват бизнес в родните си градове. Въпреки това, тяхната роля в привличането и успешната реализация на китайски инвестиции е незаменима, не само поради езиковите им умения, но също така и поради познаването на манталитета и спецификите на китайските бизнес-партньори.

Мислите ли, че София е привлекателно място за инвестиции?

Разбира се, София е един от най-старите градове в Европа, ние имаме изключително богата история и археология, които впечатляват чуждестранните, и в частност, китайските туристи. Моите наблюдения и обратна информация показват, че има още какво да се желае по отношение на представянето (експонирането) на културно-историческото ни наследство, подобряването на инфраструктурата, създаването на повече туристически атракциони и места за развлечение в и около София – това са потенциални области за привличане на чужди инвестиции. Културният живот и атмосферата на София все по-често стават обект на документални филми, реалити шоута, концерти и други продукции на китайски телевизии и медии. Много атрактивни за чуждестранните партньори са също така и услугите, които предлагат кино-студии като „Ню Бояна Филм Студиос“, която също се намира близо до София. Специално китайците имат особен интерес към инвестиране и обмен в областта на културата и изкуството, така например, само в рамките на половин година, Софийска филхармония вече изнесе две успешни турнета в различни градове на Китай, предстоят още много подобни проекти. Китайски студенти също от няколко години се обучават в Софийския университет и Академията за приложни изкуства, в момента се разработват проекти за съвместни българо-китайски магистърски програми със СУ и Техническия университет, които също ще подготвят високо-квалифицирани кадри. Всичко това са примери за инвестиции, чиито мащаб все още е незабележим, но тепърва набират сила и имат много перспективи, тъй като Китай акцентирано търси да развива сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа във всички отрасли. Аз считам, че България, и в частност София, имат всички предпоставки в пълна степен да се възползват от тази политика.

Материалът е изготвен от Десислава Панайотова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер”, град София, специално за ученическия конкурс на EspressoNews, "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца